Najlepsze bialko

Spór o najlepsze białko

Jakie słowa kojarzą Ci się z wyrazem „białko”? Mięso, jajka, ser, mięśnie, wzrost. Musisz jeść właśnie takie rzeczy, żeby urosnąć, być dużym i silnym. Białko w mięsie jest lepiej wykorzystywane przez organizm niż białko roślinne. Jeśli wykonujesz ćwiczenia fizyczne zwiększające masę mięśniową, to potrzebujesz więcej białka… Prawda, czy fałsz? Istnieje wiele mitów na temat białka, zapotrzebowanie na nie i jego najlepszego źródła.

Innym słowom oznaczającym białko jest „proteina”, od greckiego wyrazu protos, co oznacza „pierwszy”, ponieważ białka stanowią podstawowy składnik wszystkich żyjących komórek. Ludzki organizm składa się w 65% z wody i w 25% z białka. Białka zbudowane są z cząsteczek zawierających azot, zwanych aminokwasami. Istnieje około 25 rodzajów aminokwasów, które połączone, tworzą różne kombinacje i różne rodzaje białka budujące nasze komórki i narządy podobnie jak litery tworzą słowa, z których powstają zdania.

Istnieje 8 podstawowych aminokwasów,

z których w zasadzie można utworzyć pozostałych 17. Tych 8 nosi nazwę aminokwasów niezbędnych, ponieważ muszą być dostarczane z zewnątrz, a organizm nie może bez nich funkcjonować, chociaż pozostałe również odgrywają ważne role. O jakości i możliwości wykorzystywania białka decyduje zawartość w nim aminokwasów. Ile więc potrzebujesz białka i co oznacza jakiej jakości jest najlepsze białko?

Białko – Czy dostarczasz go w odpowiedniej ilości?

Zapotrzebowanie na białko jest zmienne indywidualnie i zależy od pewnych osobniczych cech biochemicznych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jako normę 10% kalorii pochodzących z białka, czyli około 35 gramów białka dziennie. Brytyjski Departament Zdrowia określa przeciętne dzienne zapotrzebowanie na białko na 36 gramów dla kobiet i 44 gramy dla mężczyzn. Jeżeli białko jest wysokiej jakości, jego spożycie może być mniejsze.

Które produkty dostarczają ponad 10% kalorii z białka?

Może wydawać Ci się to zaskakujące, ale należy do nich prawie każdy rodzaj soczewicy, fasoli, orzechów, zbóż oraz większość warzyw i owoców. W soczewicy 54% procent pochodzi z białka, a w fasoli 26%. Zboża różnią się pod tym względem: od 16% kalorii dostarcza białko w komosie ryżowej do 4% w kukurydzy, natomiast w orzechach i nasionach odpowiednio od 21% w nasionach dyni do 12% w orzechach nerkowca. Owoce dostarczają od 16% w cytrynach do 1% w jabłkach, a warzywa od 49% w szpinaku do 11% w ziemniakach. Oznacza to, jeżeli spożywasz wystarczającą liczbę kalorii, to prawie na pewno zjadasz też dostateczną ilość białka, chyba że Twoja dieta składa się głównie z bezwartościowych pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu.

Najlepsze bialko

Zwierzęce czy roślinne najlepsze białko?

Przedstawione tutaj fakty znowu mogą wydać się nieprawdopodobne. Na czele produktów wysokobiałkowych stoi bogate w zboże zwane komosą ryżową, pochodzące z Ameryki Południowej, które było podstawowym pokarmem Inków i Azteków. Pod względem zawartości białka nie ustępuje mu soja. Większość warzyw zawiera stosunkowo niewiele aminokwasów metioniny i lizyny, jednak fasola i soczewica są bogate w metioninę. Soja i komosa ryżowa są dobrym źródłem obydwu aminokwasów.

Możesz zwiększyć efektywną jakość spożywanego białka przez łączenie produktów z różnych grup, tak że niewielka ilość aminokwasów w jednej grupie żywieniowej jest rekompensowana przez ich wysoką zawartość w innej grupie. Połączenie ryżu z soczewicą powoduje wzrost wartości białka o jedną trzecią.

 

Co dostarcza białko?

Najlepsze produkty, które należy jeść, aby dostarczyć organizmowi białka, wcale nie są produktami zawierającymi go najwięcej. Konieczne jest wzięcie pod uwagę zawartości innych składników odżywczych. Kotlet jagnięcy np. dostarcza 15% kalorii w postaci białka, ale pozostałe 85% w formie tłuszczu, z czego większość to tłuszcz nasycony. W soi natomiast ponad połowa kalorii pochodzi z białka, więc pod  tym względem jest ona lepszym jego źródłem niż mięso jagnięce, ale jej zaletą jest fakt, że reszta kalorii zawarta jest w korzystnych dla nas węglowodanów złożonych. W skład soi wchodzi również tłuszcz nasycony, tak więc potrawy z soi są pod względem odżywczym idealne. Najlepsze białko.

Spór o najlepsze białko

Jakie słowa kojarzą Ci się z wyrazem „białko”? Mięso, jajka, ser, mięśnie, wzrost. Musisz jeść właśnie takie rzeczy, żeby urosnąć, być dużym i silnym. Białko w mięsie jest lepiej wykorzystywane przez organizm niż białko roślinne. Jeśli wykonujesz ćwiczenia fizyczne zwiększające masę mięśniową, to potrzebujesz więcej białka… Prawda, czy fałsz? Istnieje wiele mitów na temat białka, zapotrzebowanie na nie i jego najlepszego źródła.

Innym słowom oznaczającym białko jest „proteina”, od greckiego wyrazu protos, co oznacza „pierwszy”, ponieważ białka stanowią podstawowy składnik wszystkich żyjących komórek. Ludzki organizm składa się w 65% z wody i w 25% z białka. Białka zbudowane są z cząsteczek zawierających azot, zwanych aminokwasami. Istnieje około 25 rodzajów aminokwasów, które połączone, tworzą różne kombinacje i różne rodzaje białka budujące nasze komórki i narządy podobnie jak litery tworzą słowa, z których powstają zdania.

Istnieje 8 podstawowych aminokwasów,

z których w zasadzie można utworzyć pozostałych 17. Tych 8 nosi nazwę aminokwasów niezbędnych, ponieważ muszą być dostarczane z zewnątrz, a organizm nie może bez nich funkcjonować, chociaż pozostałe również odgrywają ważne role. O jakości i możliwości wykorzystywania białka decyduje zawartość w nim aminokwasów. Ile więc potrzebujesz białka i co oznacza jakiej jakości jest najlepsze białko?

Białko – Czy dostarczasz go w odpowiedniej ilości?

Zapotrzebowanie na białko jest zmienne indywidualnie i zależy od pewnych osobniczych cech biochemicznych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jako normę 10% kalorii pochodzących z białka, czyli około 35 gramów białka dziennie. Brytyjski Departament Zdrowia określa przeciętne dzienne zapotrzebowanie na białko na 36 gramów dla kobiet i 44 gramy dla mężczyzn. Jeżeli białko jest wysokiej jakości, jego spożycie może być mniejsze.

Które produkty dostarczają ponad 10% kalorii z białka?

Może wydawać Ci się to zaskakujące, ale należy do nich prawie każdy rodzaj soczewicy, fasoli, orzechów, zbóż oraz większość warzyw i owoców. W soczewicy 54% procent pochodzi z białka, a w fasoli 26%. Zboża różnią się pod tym względem: od 16% kalorii dostarcza białko w komosie ryżowej do 4% w kukurydzy, natomiast w orzechach i nasionach odpowiednio od 21% w nasionach dyni do 12% w orzechach nerkowca. Owoce dostarczają od 16% w cytrynach do 1% w jabłkach, a warzywa od 49% w szpinaku do 11% w ziemniakach. Oznacza to, jeżeli spożywasz wystarczającą liczbę kalorii, to prawie na pewno zjadasz też dostateczną ilość białka, chyba że Twoja dieta składa się głównie z bezwartościowych pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu.

Najlepsze bialko

Zwierzęce czy roślinne najlepsze białko?

Przedstawione tutaj fakty znowu mogą wydać się nieprawdopodobne. Na czele produktów wysokobiałkowych stoi bogate w zboże zwane komosą ryżową, pochodzące z Ameryki Południowej, które było podstawowym pokarmem Inków i Azteków. Pod względem zawartości białka nie ustępuje mu soja. Większość warzyw zawiera stosunkowo niewiele aminokwasów metioniny i lizyny, jednak fasola i soczewica są bogate w metioninę. Soja i komosa ryżowa są dobrym źródłem obydwu aminokwasów.

Możesz zwiększyć efektywną jakość spożywanego białka przez łączenie produktów z różnych grup, tak że niewielka ilość aminokwasów w jednej grupie żywieniowej jest rekompensowana przez ich wysoką zawartość w innej grupie. Połączenie ryżu z soczewicą powoduje wzrost wartości białka o jedną trzecią.

Co dostarcza białko?

Najlepsze produkty, które należy jeść, aby dostarczyć organizmowi białka, wcale nie są produktami zawierającymi go najwięcej. Konieczne jest wzięcie pod uwagę zawartości innych składników odżywczych. Kotlet jagnięcy np. dostarcza 15% kalorii w postaci białka, ale pozostałe 85% w formie tłuszczu, z czego większość to tłuszcz nasycony. W soi natomiast ponad połowa kalorii pochodzi z białka, więc pod  tym względem jest ona lepszym jego źródłem niż mięso jagnięce, ale jej zaletą jest fakt, że reszta kalorii zawarta jest w korzystnych dla nas węglowodanów złożonych. W skład soi wchodzi również tłuszcz nasycony, tak więc potrawy z soi są pod względem odżywczym idealne. Najlepsze białko.

 

Komosa ryżowa

jest uprawiana od 5 tysięcy lat i cieszy się opinią rośliny będącej źródłem siły dla osób pracujących na dużych wysokościach. Z powodu tych właściwości nazywana jest „zbożem-matką”. Zawiera ponadto najlepsze białko, lepszej jakości niż pochodzące z mięsa. Chociaż komosa ryżowa znana jest jako zboże, naprawdę jest ona owocem. Jej skład odżywczy jest wyjątkowy – zawiera więcej białka niż zboże i więcej niezbędnych tłuszczów niż owoce. 

Komosa ryżowa

jest uprawiana od 5 tysięcy lat i cieszy się opinią rośliny będącej źródłem siły dla osób pracujących na dużych wysokościach. Z powodu tych właściwości nazywana jest „zbożem-matką”. Zawiera ponadto najlepsze białko, lepszej jakości niż pochodzące z mięsa. Chociaż komosa ryżowa znana jest jako zboże, naprawdę jest ona owocem. Jej skład odżywczy jest wyjątkowy – zawiera więcej białka niż zboże i więcej niezbędnych tłuszczów niż owoce. 

Najlepsze bialko

Jest także  bogata w witaminy i składniki mineralne, dostarcza również cztery razy więcej wapnia niż pszenica oraz żelazo, witaminy z grupy B i witaminę E. W skład komosy wchodzi niewiele tłuszczów – większość to związki wielonienasycone dostarczające niezbędnych kwasów tłuszczowych. Te względy przemawiają za tym, żeby uznać komosę za pokarm najbardziej zbliżony do idealnego, a także jeśli chodzi o najlepsze białko.

Mit o masie mięśniowej

Czy rzeczywiście potrzebujesz więcej białka do uzyskania odpowiedniej masy mięśniowej, obojętnie, czy jesz kotlet, w którym 52% kalorii pochodzi z białka, czy szpinak, w którym z białka pochodzi 49% kalorii? Według dr. Michaela Colgana, poprzedniego dietetyka Sylvestra Stallone’a i doradcy wielu lekkoatletów z amerykańskiej drużyny olimpijskiej, to  tylko mit. Doktor Colgan wskazuje na fakt, że po roku intensywnego treningu maksymalnie można uzyskać mniej niż 3,6 kg przyrostu masy mięśniowej, co rozkłada się na 71 g tygodniowo i 9,5 g dziennie.

Mięśnie składają się w 22% z białka, więc do uzyskania jak największego przyrostu masy mięśniowej potrzebne jest zwiększone spożycie białka o 2,8 g dziennie, czyli  ćwiartkę łyżeczki do herbaty! Zamiast jeść niepotrzebnie duże ilości białka, które tylko obciąża organizm, należy stosować się do zasad właściwego odżywiania, żeby zapewnić odpowiednie wykorzystanie białka dostarczanego w pokarmach.

Należy pamiętać, że…

Tymczasem jakość tzw. odżywek białkowych np.dla kulturystów oraz to, co mówią i wypisują sprzedawcy preparatów, wręcz woła o pomstę do nieba! Wyniki badań analizy pierwiastkowej co niektórych „amatorów pakowania” i zaskakujące jest to, jak w ciągu kilku lat można w wyniku słuchania pseudo ekspertów doprowadzić własny organizm do tragicznego stanu.

Próba „napychania”

mięśni bez stosownej wiedzy o danym organizmie i jego metabolizmie, także poprzez suplementy oraz niedostosowanie ćwiczeń do indywidualnych potrzeb danego organizmu, może doprowadzić do konieczności korzystania z wózka inwalidzkiego. Osoby, które chcą uzupełniać aminokwasy, ponieważ nie otrzymują w pokarmie wystarczającej ilości odpowiednich białek, powinny dokonywać tego zgodnie z aktualnymi potrzebami swojego organizmu.

Sprawdzone preparaty proteinowe, z którymi miałem do czynienia, zawierają: serwatkę, izolaty najlepsze białko sojowe, albuminę mlekową i mają formułę pozwalającą na bezproblemowe dodawanie do soków, sosów czy zup.

Preparat zawierający najlepsze białko

Jest także  bogata w witaminy i składniki mineralne, dostarcza również cztery razy więcej wapnia niż pszenica oraz żelazo, witaminy z grupy B i witaminę E. W skład komosy wchodzi niewiele tłuszczów – większość to związki wielonienasycone dostarczające niezbędnych kwasów tłuszczowych. Te względy przemawiają za tym, żeby uznać komosę za pokarm najbardziej zbliżony do idealnego, a także jeśli chodzi o najlepsze białko.

Mit o masie mięśniowej

Czy rzeczywiście potrzebujesz więcej białka do uzyskania odpowiedniej masy mięśniowej, obojętnie, czy jesz kotlet, w którym 52% kalorii pochodzi z białka, czy szpinak, w którym z białka pochodzi 49% kalorii? Według dr. Michaela Colgana, poprzedniego dietetyka Sylvestra Stallone’a i doradcy wielu lekkoatletów z amerykańskiej drużyny olimpijskiej, to  tylko mit.

Doktor Colgan wskazuje na fakt, że po roku intensywnego treningu maksymalnie można uzyskać mniej niż 3,6 kg przyrostu masy mięśniowej, co rozkłada się na 71 g tygodniowo i 9,5 g dziennie. Mięśnie składają się w 22% z białka, więc do uzyskania jak największego przyrostu masy mięśniowej potrzebne jest zwiększone spożycie białka o 2,8 g dziennie, czyli  ćwiartkę łyżeczki do herbaty! Zamiast jeść niepotrzebnie duże ilości białka, które tylko obciąża organizm, należy stosować się do zasad właściwego odżywiania, żeby zapewnić odpowiednie wykorzystanie białka dostarczanego w pokarmach.

Należy pamiętać, że…

Tymczasem jakość tzw. odżywek białkowych np.dla kulturystów oraz to, co mówią i wypisują sprzedawcy preparatów, wręcz woła o pomstę do nieba! Wyniki badań analizy pierwiastkowej co niektórych „amatorów pakowania” i zaskakujące jest to, jak w ciągu kilku lat można w wyniku słuchania pseudo ekspertów doprowadzić własny organizm do tragicznego stanu.

Próba „napychania”

mięśni bez stosownej wiedzy o danym organizmie i jego metabolizmie, także poprzez suplementy oraz niedostosowanie ćwiczeń do indywidualnych potrzeb danego organizmu, może doprowadzić do konieczności korzystania z wózka inwalidzkiego. Osoby, które chcą uzupełniać aminokwasy, ponieważ nie otrzymują w pokarmie wystarczającej ilości odpowiednich białek, powinny dokonywać tego zgodnie z aktualnymi potrzebami swojego organizmu.

Sprawdzone preparaty proteinowe, z którymi miałem do czynienia, zawierają: serwatkę, izolaty najlepsze białko sojowe, albuminę mlekową i mają formułę pozwalającą na bezproblemowe dodawanie do soków, sosów czy zup.

Preparat zawierający najlepsze białko

Organizm nie magazynuje nadwyżek białka, tak więc codzienne spożycie tego składnika jest niezmiernie ważne dla zachowania funkcji życiowych.  All Plant Protein dostarcza najlepsze  białko oraz zbilansowanej mieszanki dziewięciu aminokwasów. Jedna porcja o wadze 10 g dostarcza 8 g białka.

 All Plant Protein,

to zestaw protein roślinnych, będących bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu aminokwasów pochodzących z soi, pszenicy i fasoli. Posiada formę proszku.

W połączeniu ze zrównoważoną odżywczo dietą i zdrowym stylem życia, produkt ten stanowi bardziej zrównoważoną odżywczo alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka (czerwonego mięsa, sera, jaj i pełnotłustego mleka).

Organizm nie magazynuje nadwyżek białka, tak więc codzienne spożycie tego składnika jest niezmiernie ważne dla zachowania funkcji życiowych.  All Plant Protein dostarcza najlepsze  białko oraz zbilansowanej mieszanki dziewięciu aminokwasów. Jedna porcja o wadze 10 g dostarcza 8 g białka.

 All Plant Protein,

to zestaw protein roślinnych, będących bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu aminokwasów pochodzących z soi, pszenicy i fasoli. Posiada formę proszku.

W połączeniu ze zrównoważoną odżywczo dietą i zdrowym stylem życia, produkt ten stanowi bardziej zrównoważoną odżywczo alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka (czerwonego mięsa, sera, jaj i pełnotłustego mleka).

Najlepsze bialko
Najlepsze bialko

Niezbędne aminokwasy

Izoleucyna 390 mg 3900 mg
Leucyna 660 mg 6600 mg
Lizyna 510 mg 5100 mg
Metionina i cysteina 220 mg 2200 mg
Fenyloalanina i tyrozyna 750 mg 7500 mg
Treonina 310 mg 3100 mg
Tryptofan 120 mg 1200 mg
Walina 400 mg 4000 mg
Histydyna 210 mg 2100 mg
  • Preparat All Plant Protein zawiera całkowicie naturalne białko niemalże w całości pozbawione tłuszczu.
  • All Plant Protein dostarcza organizmowi wysokiej jakości białka oraz zbilansowanej mieszanki dziewięciu aminokwasów.
  • Jedna porcja All Plant Protein dostarcza 8 g białka na porcję o wadze 10 g. Stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka, takich jak czerwone mięso, sery, jaja i pełnotłuste mleko.
  • Składniki pochodzące z naturalny źródeł białka: soi, pszenicy i grochu.
  • Preparat może być dodawany do potraw i napojów – nie ma wpływu na ich smak.
  • Nie zawiera sztucznych substancji słodzących, barwników, aromatów i konserwantów.

Utrzymywanie

odpowiednich proporcji białek w codziennym pożywieniu jest o tyle ważne, że jakikolwiek niedobór, bądź ich nadmiar może powodować różnego typu zaburzenia pracy organizmu i negatywne objawy. Proteiny przyswajane w nadmiarze mogą źle wpływać na wapń i powodując jego utratę, prowadzić do kamic nerkowych, czy odwapnienia układu kostnego. Niedobór białka jest jeszcze gorszy w skutkach i może powodować liczne objawy takie jak: spadki odporności, osłabienia, problemy z koncentracją, czy nawet zahamowanie rozwoju organizmu. Ważne jest zatem, by codzienna dieta bogata była w nabiał, ryby, czy jajka, które dostarczą przynajmniej minimalną dzienną dawkę protein. Można ich także szukać w roślinach strączkowych, orzechach, czy zbożach i również o te produkty wzbogacać codzienne menu.

Jak wygląda Twoje śniadanie?

Mówi się, że “śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia”. Dlaczego więc ryzykować złe samopoczucie i zmęczenie w pracy, w szkole, czy nawet w domu? Jedzenie, które spożywamy rano, wzmacnia nasze ciała i umysły. Niestety, w związku z brakiem czasu i życiem w ciągłym stresie, śniadanie jest pomijane lub po prostu o nim zapominamy. Naszemu organizmowi zaczyna brakować energii, czujemy się zmęczeni i ociężali. Wiele osób spożywa zbyt mało białka lub białko zawierające zbyt dużo tłuszczu. Do tego dochodzą niezdrowe przekąski, którymi próbują „uciszyć” głód w ciągu dnia.

Zacznij dzień od pożywnego śniadania!

Zestaw protein roślinnych All Plant Protein możesz dodawać do pysznych potraw z przepisów,
np. puddingu ryżowego z pistacjami i rodzynkami, koktailu bananowo-gruszkowo-czekoladowego, lemoniady cytrusowej i wielu innych. 

najlepsze bialko

Przepisy:

Można dodawać do płatków śniadaniowych, zup, sałatek i innych potraw.
Preparat nie ma wpływu na ich smak!

 

najlepsze bialko

  • Preparat All Plant Protein zawiera całkowicie naturalne białko niemalże w całości pozbawione tłuszczu.
  • All Plant Protein dostarcza organizmowi wysokiej jakości białka oraz zbilansowanej mieszanki dziewięciu aminokwasów.
  • Jedna porcja All Plant Protein dostarcza 8 g białka na porcję o wadze 10 g. Stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka, takich jak czerwone mięso, sery, jaja i pełnotłuste mleko.
  • Składniki pochodzące z naturalny źródeł białka: soi, pszenicy i grochu.
  • Preparat może być dodawany do potraw i napojów – nie ma wpływu na ich smak.
  • Nie zawiera sztucznych substancji słodzących, barwników, aromatów i konserwantów.

Utrzymywanie

odpowiednich proporcji białek w codziennym pożywieniu jest o tyle ważne, że jakikolwiek niedobór, bądź ich nadmiar może powodować różnego typu zaburzenia pracy organizmu i negatywne objawy. Proteiny przyswajane w nadmiarze mogą źle wpływać na wapń i powodując jego utratę, prowadzić do kamic nerkowych, czy odwapnienia układu kostnego. Niedobór białka jest jeszcze gorszy w skutkach i może powodować liczne objawy takie jak: spadki odporności, osłabienia, problemy z koncentracją, czy nawet zahamowanie rozwoju organizmu. Ważne jest zatem, by codzienna dieta bogata była w nabiał, ryby, czy jajka, które dostarczą przynajmniej minimalną dzienną dawkę protein. Można ich także szukać w roślinach strączkowych, orzechach, czy zbożach i również o te produkty wzbogacać codzienne menu.

Jak wygląda Twoje śniadanie?

Mówi się, że “śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia”. Dlaczego więc ryzykować złe samopoczucie i zmęczenie w pracy, w szkole, czy nawet w domu? Jedzenie, które spożywamy rano, wzmacnia nasze ciała i umysły. Niestety, w związku z brakiem czasu i życiem w ciągłym stresie, śniadanie jest pomijane lub po prostu o nim zapominamy. Naszemu organizmowi zaczyna brakować energii, czujemy się zmęczeni i ociężali. Wiele osób spożywa zbyt mało białka lub białko zawierające zbyt dużo tłuszczu. Do tego dochodzą niezdrowe przekąski, którymi próbują „uciszyć” głód w ciągu dnia.

Zacznij dzień od pożywnego śniadania!

Zestaw protein roślinnych All Plant Protein możesz dodawać do pysznych potraw z przepisów,
np. puddingu ryżowego z pistacjami i rodzynkami, koktailu bananowo-gruszkowo-czekoladowego, lemoniady cytrusowej i wielu innych. 

najlepsze bialko

Przepisy:

Można dodawać do płatków śniadaniowych, zup, sałatek i innych potraw.
Preparat nie ma wpływu na ich smak!

 

najlepsze bialko

Zupa cebulowa z grzankami


   Składniki

  • 3 cebule (450 g)
  • 4 łyżki Amway Oliwy z oliwek
  • 2 łyżki NUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych) Najlepsze białko.
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • sól i pieprz
  • 2 kromki chleba bez skórki
  • gałązka szałwii
  • tarty ser do przybrania

1552858Instrukcje

Obierz cebule, a następnie pokrój je na cienkie plasterki. Podgrzej 2 łyżki Amway Oliwy z oliwek na patelni o nieprzywierającej powierzchni i przez kilka minut duś cebule na wolnym ogniu. Zalej wywarem z warzyw, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przez kilka sekund miksuj kromki chleba w blenderze, aby otrzymać duże kawałki na grzanki. Podgrzej 2 łyżki Amway Oliwy z oliwek na patelni, a następnie podsmaż kawałki chleba z liśćmi szałwii. Chleb powinien być chrupki i mieć złocisty kolor.

Zupę podawaj posypaną chrupiącymi grzankami, szałwią, czarnym pieprzem i tartym serem do posypania.
Składniki na 2 porcje

Dip z ciecierzycy i suszonych pomidorów

1552859Składniki

• 200 g odsączonej ciecierzycy z puszki
• 40 g suszonych pomidorów w oleju
• 40 g wody
• sok z połówki cytryny
• 1 kopiasta łyżka NUTRILITE™ All Plant Protein – Najlepsze białko.
• 2 łyżki Amway Oliwy z oliwek
• szczypta soli
• poszatkowana natka pietruszki
• marchew, rzodkiewka, koper i seler do smaku

Instrukcje

Wszystkie składniki z wyjątkiem natki umieść w mikserze i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż dip do małej miseczki i posyp poszatkowaną natką. Podawaj z surowymi warzywami i/lub chlebem, tostami, krakersami z mąki pełnoziarnistej.

Składniki na 4-6 porcji

Chrupiąca sałatka ze świeżych owoców

Składniki

  • 150 g świeżych owoców bez skórki i pestek (jabłko, gruszka, winogrona, melon, truskawki, kiwi…)
  • 1 pomarańcza
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)
  • 20 g brązowego cukru
  • 40 g chrupkiego muesli

1552863Instrukcje

Pomarańczę obrać, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Świeże owoce pokroić w kostki lub na kawałki, następnie umieścić je w małej miseczce. Do drugiej miseczki włożyć jedną porcję protein w proszku i wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dokładnie ubić, aby otrzymać gładki sok bez grudek.

Sokiem polać sałatkę z owoców, posypać chrupkim muesli i skórką pomarańczową, a następnie podać.

Składniki na jedną porcję.

 

Naleśniki

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki NUTRILITE All Plant Protein –  Najlepsze białko
  • 110 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)
  • 1 porcja masła

1552865Instrukcje

Aby otrzymać gładkie surowe ciasto bez grudek, w miseczce dokładnie ubić jajko z dwiema porcjami protein w proszku i mlekiem. Masło owinąć papierem kuchennym, tworząc coś w rodzaju poduszeczki.

Podgrzać patelnię o nieprzywierającym spodzie (o średnicy 10 cm) na średnim ogniu. Jak tylko naczynie uzyska odpowiednią temperaturę, posmarować je tłuszczem z masła. Za pomocą chochli nałożyć na środek patelni. Patelnię zdjąć z ognia i pokręcić nią w powietrzu, aby ciasto pokryło jej spód. Ponownie ustawić patelnię na ogniu i smażyć ciasto przez około 40 sekund.

Za pomocą metalowej łopatki podnieść naleśnik i obrócić go na drugą stronę, smażyć przez 20-30 sekund, a następnie przełożyć na talerz. Z pozostałej ilości ciasta usmażyć pięć naleśników, ułożyć na tym samym talerzu i podać.

Składniki na sześć małych (o średnicy 10 cm) lub trzy duże  (o średnicy 17 cm) naleśniki.

Wedle własnego smaku, naleśniki można podawać z dżemem, marmoladą, miodem, kremem czekoladowo-orzechowym, kwaśną śmietaną, topionym serem, owocami itd.

Napój można przygotować z innych owoców, według uznania, dodając pokrojone maliny, jeżyny, pestki granatu, kiwi, itd.

 

Kanapki przekładane burakiem

Składniki

  • 4 kromki białego chleba (11 cm x 11 cm) bez skórki
  • 30 g gotowanego miąższu z buraka
  • 140 g białego tłustego sera koziego
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE™ All Plant Protein – najlepsze białko
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • liście wieczornika do przybrania

1552867Instrukcje

Miąższ z buraków, ser i NUTRILITE™ All Plant Protein umieść w mikserze wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krem z buraków rozprowadź równo po 3 kromkach chleba, posyp poszatkowanym szczypiorkiem, a następnie połóż jeden na drugi. Nakryj czwartą kromką. Owiń folią kuchenną i umieść w lodówce na minimum 1 godzinę.

Odwiń przed samym podaniem. Chleb pokrój na 4 części, aby otrzymać 8 warstwowych kanapek. Kanapki ułóż na talerzu, przybierz wieczornikiem i podaj.

Składniki na 2-4 porcji (8 kawałków)

 

Miękkie bułeczki serowo-jogurtowe

Składniki

  • 1 jajko
  • 100 ml greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g mączki migdałowej
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)
  • 100 g startego ementalera lub innego dojrzałego sera
  • sól i pieprz
  • mieszanka ziaren (kminek, len, sezam, pestki z dynii…)

1552869Instrukcje

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. W dużej misce wymieszaj jajko z jogurtem; dodaj proszek do pieczenia, mączkę migdałową, NUTRILITE™ All Plant Protein, szczyptę soli, pieprz i starty ser. Kiedy ciasto uzyska gładką konsystencję, za pomocą łyżki utwórz 15 bułeczek na blasze. Każdą bułeczkę posyp ziarnami i zapiekaj przez 15 minut do momentu uzyskania lekko złotego koloru. Podawaj po ostygnięciu.

Składniki na 4–6 porcji (15 bułeczek)

 

Gorąca owsianka z gruszkami i orzechami

Składniki

  • 300 ml wody
  • 40 g płatków owsianych
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE™ All Plant Protein – najlepsze białko
  • 2 połówki gruszek z puszki
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • brązowy cukier (opcjonalnie)

1552871Instrukcje

Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj pół łyżeczki zmielonego cynamonu oraz łyżkę NUTRILITE™ All Plant Protein, wymieszaj dokładnie, a następnie gotuj przez 1 minutę. Wlej owsiankę do filiżanki i pozwól jej osiąść przez chwilę. Dodaj plastry gruszki, posyp poszatkowanymi orzechami i pozostałą ilością cynamonu, a następnie podaj. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę brązowego cukru i udekoruj skórką pomarańczową.

Składniki na 1 porcję.

Do przyrządzenia owsianki można również wykorzystać świeże gruszki. Obierz małą gruszkę, a następnie usuń z niej pestki i pokrój ją na ćwiartki. Gruszkę zalej wodą, dodaj 1 lub 2 łyżki cukru i gotuj do miękkości. Syrop z gruszki możesz wykorzystać do przygotowania owsianki.

 

Pyszne pucharki

Składniki

  • 300 g twarogu lub białego tłustego sera
  • 125 ml jogurtu waniliowego
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE™ All Plant Protein – najlepsze białko
  • 1 mała żółta brzoskwinia (lub połówka dużej brzoskwini)
  • 8 malin
  • 2  herbatniki czekoladowe, czekolada w proszku

1552873Instrukcje

Twaróg i NUTRILITE™ All Plant Protein umieść w misce, a następnie ubijaj składniki, dopóki nie osiągną miękkiej, kremowej konsystencji. Dodaj jogurt waniliowy i rozprowdź go drewnianą szpatułką. Obierz brzoskwinię i wyjmij z niej pestkę, a następnie pokrój ją na małe kawałki i zetrzyj na puree w mikserze. Krem z jogurtu/sera umieść w 2 filiżankach, polej przecierem z brzoskwini i delikatnie wymieszaj. Każdy pucharek udekoruj 4 malinami i jednym pokrojonym herbatnikiem. Dopraw czekoladą w proszku, zgodnie ze swoim smakiem.

Składniki na 2 porcje

Wybierz owoce sezonowe; możesz przyrządzić puree z moreli, persymonów lub truskawek. Maliny możesz zastąpić jagodami lub jeżynami.

 

Zupa z cukinii z lekkim pesto

Składniki

  • 50 g pora
  • 300 g cukinii
  • 1 mały ziemniak
  • 2 kopiaste łyżki stołowe NUTRILITE™ All Plant Protein – najlepsze białko
  • 2 łyżki Amway Oliwy z oliwek
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • sól

Składniki na pesto

  • 40 g liści bazylii
  • 1 łyżka orzeszków piniowych plus dodatkowe orzeszki do podania
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 70 g Amway Oliwy z oliwek
  • sól

1552875Instrukcje

Podgrzej wywar. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w kostkę. Pora pokrój na cienkie plasterki i wraz z oliwą umieść w patelni o nieprzywierającej powierzchni. Duś na małym ogniu przez kilka minut. W międzyczasie umyj i zetrzyj cukinię, przełóż ją do garnka, dodaj NUTRILITE™ All Plant Protein, wymieszaj i zalej gorącym wywarem. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Umyj liście bazylii i osusz je papierem. Liście umieść w mikserze z innymi składnikami i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostałe orzechy upraż na patelni do momentu aż uzyskają złoty kolor.

Zupę wymieszaj za pomocą ręcznego blendera. Dopraw do smaku i nałóż na 2 talerze. Do każdej porcji dodaj pesto, przybierz prażonymi orzechami i podaj.

Składniki na 2 porcje

Gorący koktajl mleczny z migdałami

Składniki

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 kopiasta łyżka stołowaNUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)
  • 20 g płynnego miodu
  • biały tłusty ser
  • chleb pełnoziarnisty

1552877Instrukcje

Dokładnie umyj pomarańcze, a następnie pokrój je wraz ze skórką. Usuń pestki. Kawałki pomarańczy włóż do miksera razem z NUTRILITE™ All Plant Protein i miodem. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Pastę jedz wraz z pełnoziarnistym chlebem i twarogiem

Składniki na 2-4 porcje

Pastę można przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Łatwe ciasto malinowe (Składniki na 8-10 porcji)

Składniki

  • 2 jajka
    · 140 g granulowanego cukru
    · 125 ml jogurtu malinowego
    · 70 g oleju kukurydzianego lub oleju z orzechów ziemnych
    · 300 g mąki + dodatkowa mąka do posypania naczynia
    · 16 g proszku do pieczenia
    · 2 kopiaste łyżki NUTRILITE™ All Plant Protein – najlepsze białko
    · 125 g świeżych malin
    ·  szczypta soli
    ·  odrobina masła do posmarowania naczynia
    cukier puder do posypania 

1552878Instrukcje

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę do pieczenia o długości ok. 22 cm posmaruj masłem i obsyp mąką. Do dużej miski wsyp i wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, NUTRILITE™ All Plant Protein i sól. Za pomocą miksera elektrycznego lub ręcznego ubij jaja i cukier do uzyskania białej, puszystej piany. Następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej, a następnie zmieszane wcześniej suche składniki i ubijaj masę, aby całość  dobrze się połączyła. Za pomocą drewnianej szpatułki delikatnie rozprowadź maliny.

Masę wlej do naczynia i zapiekaj przez 40 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona w ciasto wyjdzie czysta. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Wyjmij ciasto z blachy, posyp cukrem pudrem i podaj.

Pudding ryżowy z pistacjami i rodzynkami

Składniki

  • 25 g ryżu długoziarnistego
  • 250 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE All Plant Protein –  najlepsze białko
  • 10 g cukru granulowanego
  • 10 g rodzynek
  • ½ łyżki stołowej sproszkowanego cynamonu
  • 10 g rozdrobnionych pistacji
  • odrobina masła

1552861Instrukcje

Ryż włożyć do sitka i płukać zimną wodą do momentu, aż woda będzie przezroczysta. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. W ciężkim naczyniu o nieprzywieralnej powierzchni zagotować mleko do wrzenia, dodać ryż, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, często mieszając, aby zapobiec przyklejeniu się ryżu do dna naczynia.

Po ugotowaniu ryżu dodać cukier, jedną porcję protein w proszku, odsączone rodzynki oraz cynamon. Dokładnie wymieszać. Danie przełożyć do małej miseczki. Spożywać na ciepło.

Pudding można również zdjąć z ognia i pozostawić, aby zgęstniał. Następnie posmarować małą filiżankę masłem, nałożyć do niej ryż za pomocą łyżki i natychmiast odwrócić, aby stworzyć formę na małym talerzu. Posypać pistacjami i podać.

Składniki na jedną porcję.

Kanapka wegetariańska

1552860Składniki

• 4 kromki chleba ziarnistego
• 1 cukinia
• 1 czerwona papryka
• 3 kopiaste łyżki NUTRILITE™ All Plant Protein – najlepsze białko
• 
3 łyżki octu
• 70 g Amway Oliwy z oliwek
• 1 gałązka mięty
• sół i pieprz

Instrukcje

Umyj warzywa; cukinię pokrój w cienkie plastry; pokrój czerwoną paprykę, usuwając z niej trzon, nasiona i białe włókna. Warzywa opiecz na ruszcie, a następnie odstaw.

W małej miseczce wymieszaj NUTRILITE™ All Plant Protein z octem, solą i pieprzem, dodaj oliwy i wymieszaj, aby otrzymać gładką, kremową masę bez grudek.

Posmaruj 2 kromki chleba połową uzyskanej pasty z NUTRILITE™ All Plant Protein. Następnie przykryj opieczonymi warzywami, przybierz listkami mięty, a pozostałą ilością pasty posmaruj pozostałe 2 kromki chleba. Kromki umieść posmarowaną stroną na wierzchu kanapek. Podaj

Składniki na 2 porcje

Jeżeli masz ochotę na ciepłą kanapkę, chleb możesz podpiec w tosterze .

Koktajl z gruszek, czekolady i bananów

Składniki

  • 1 mała gruszka
  • 1 mały banan
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE All Plant Protein – najlepsze białko
  • 1 łyżka stołowa czekolady w proszku (5 g)
  • 120 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)
  • zmielony cynamon/kakao w proszku do posypania

1552862Instrukcje

Gruszkę obrać, usunąć środek, a następnie pokroić na kawałki. Banana obrać i pokroić na kawałki. Gruszkę, jedną porcję protein w proszku, czekoladę w proszku, krem czekoladowo-orzechowy i mleko umieścić w blenderze lub robocie kuchennym i dokładnie zmiksować.

Wlać do wysokiej szklanki, posypać mielonym cynamonem i/lub kakao w proszku, a następnie podać.

Składniki na jedną porcję.

 

Mus z owoców cytrusowych

Składniki

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 2 mandarynki
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • kopiasta łyżka NUTRILITE All Plant Protein – najlepsze białko
  • 3 – 4 truskawki (40 g)

1552864Instrukcje

Truskawki umyć i osuszyć, następnie pokroić je na kawałki i umieścić w wysokiej szklance. Grejpfruta, mandarynki, limonkę i cytrynę przekroić ostrym nożem na pół i wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do owoców cytrusowych.

Sok przelać do shakera, dodać miód i jedną porcję protein w proszku. Dokładnie wymieszać, a następnie przelać sok do szklanki z truskawkami i podać.

Składniki na jedną porcję.

Napój można przygotować z innych owoców, według uznania, dodając pokrojone maliny, jeżyny, pestki granatu, kiwi, itd.

 

Egzotyczny koktajl owocowy (Exotic Smoothie)

Składniki

  • 1 mały dojrzały banan
  • 80 g świeżego miąższu ananasa
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)
  • 200 ml kefiru
  • 3 daktyle bez pestek do smaku
  • 1 łyżka płynnego miodu

1552866Instrukcje

Banana i ananasa włóż do blendera lub miksera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj daktyle pokrojone na kawałki, NUTRILITE™ All Plant Protein i miód; miksuj ponownie, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodaj kefir, zmiksuj ponownie, a następnie wlej do wysokiej szklanki i podawaj z plastrami daktyli.

Składniki na 1 porcję

 

Krem z dżemem i migdałami

Składniki

  • 120 g dżemu malinowego
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE All Plant Protein
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba

1552870Instrukcje

Dżem zmieszaj z łyżką NUTRILITE All Plant Protein. Posiekane migdały praż przez 1-2 minuty na patelni o nieprzywierającej powierzchni. Migdały powinny nabrać jasnobrązowej barwy. Kromki chleba podpiecz w tosterze, posmaruj dżemem, a następnie posyp prażonymi migdałami.

Składniki na 1 lub 2 porcje.

Potrawę możesz przygotować z dżemem o dowolnym smaku. W miejsce prażonych migdałów możesz użyć posiekanych pistacji.

 

Zielony miks

Składniki

  • 1 małe zielone jabłko (granny smith)
  • 1 kopiasta łyżka NUTRILITE™ All Plant Protein
  • 400 g winogron
  • 150 g selera z liśćmi
  • 1 kiwi
  • 1 limonka

1552872Instrukcje

Wyciśnij limonkę. Obierz jabłko, a następnie pokrój je na małe kawałki. Włóż je do blendera lub miksera i zmiksuj na gładką masę z sokiem z limonki i 1 łyżką NUTRILITE™ All Plant Protein. Umyj winogrona i seler, obierz kiwi, pokrój je i seler na małe kawałki i pokrop sokiem. Pokrop sokiem również winogrona, a następnie dodaj wszystkie składniki do miąższu z jabłka. Dokładnie zmieszaj, a następnie wlej sok do wysokiej szklanki i podaj.

Składniki na 1 porcję

 

Pikantne rogaliki

Składniki

  • 1 okrągła porcja ciasta francuskiego 230 g (ok. 30 cm)
  • 80 g sera feta
  • 1 kopiasta łyżka stołowa NUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)
  • 1 łyżka posiekanych ziół (natka, mięta, szczypiorek, bazylia…)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mleka
  • sezam

1552874Instrukcje

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Pokrusz ser feta i wymieszaj go w misce z 1 łyżką NUTRILITE™ All Plant Protein, ziołami i papryką. Na blacie rozwałkuj ciasto francuskie. Ostrym nożem pokrój ciasto na 12 kawałków o kształcie trójkąta. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżeczkę mieszanki sera feta. Zaczynając od szerokiej krawędzi, kawałek zroluj w kierunku szpiczastej końcówki.

Rogaliki umieść na blasze do pieczenia. Wymieszaj żółtko z mlekiem, a następnie za pomocą pędzla posmaruj rogaliki przygotowaną wcześniej masą. Posyp sezamem i zapiekaj przez 20 minut, dopóki rogaliki nie osiągną złotej barwy. Usuń z blachy i podawaj na ciepło.

Składniki na 4 porcje (12 kawałków)

Pasta pomarańczowa z miodem

Składniki

  • 150 ml kawy
  • 100 ml mleczka migdałowego
  • 1 lub 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 kopiasta łyżka stołowa NUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1552876Instrukcje

Podgrzej mleczko migdałowe. W wysokiej szklance lub kubku wymieszaj pół łyżeczki mielonego cynamonu, NUTRILITE™ All Plant Protein i brązowy cukier; dodaj gorącą kawę i gorące mleczko migdałowe. Dokładnie wymieszaj, posyp resztką cynamonu i podaj.

Składniki na 1 porcję

Koktajl musli bez nabiału

Składniki

· 250 ml mleka sojowego
· 2 suszone morele
· 20 g kandyzowanego imbiru

· 20 g dowolnego rodzaju musli
 · 1 kopiasta łyżki NUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)

1552879Instrukcje

Morele i imbir pokrój na małe kawałki. Włóż je do miksera lub blendera z innymi składnikami. Miksuj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Koktajl wlej do wysokich szklanek i podaj.

Składniki na 1 porcję.

Ciasto kruche z jeżynami i czerwonymi porzeczkami

Składniki

  • 300 g jeżyn
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 40 g mąki
  • 40 g mączki migdałowej
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 kopiaste łyżki NUTRILITE™ All Plant Protein
  • 60 g masła
  • liście wieczornika do przybrania

1552868Instrukcje

Piekarnik rozgrzej do 200° C. W dużej misce wymieszaj mąkę, mączkę migdałową, brązowy cukier i NUTRILITE™ All Plant Protein. Masło pokrój na małe kawałki, dodaj do mąki i wymieszaj rękoma, aby otrzymać duże kawałki kruszonki.

Umyj maliny i osusz je. Usuń łodyżki z czerwonych porzeczek i rozłóż je równo w 4 kokilkach. Po porzeczkach rozprowadź 1 łyżkę dżemu truskawkowego, a następnie pokryj je kruszonką. Zapiekaj przez około 20 minut, dopóki kruszonka nie uzyska złotej barwy. Podawaj na ciepło.

Składniki na 4 porcje

 

Kanapka z niebieskim serem, jabłkiem i selerem

Składniki

• 2 bułki kajzerki
• 120 g niebieskiego sera (gorgonzola, roquefort, stilton…)
• 2 gałązki selera z liśćmi
• połówka czerwonego jabłka
• sok z cytryny
• mleko lub jogurt, wedle upodobania
1 kopiasta łyżki NUTRILITE™ All Plant Protein (zestawu protein roślinnych)

1552880Instrukcje

Ser umieść w blenderzez liśćmi selera i NUTRILITE™ All Plant Protein. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli krem jest zbyt gęsty (zależy to od rodzaju sera), dodaj odrobinę mleka lub jogurtu.

Bułki przekrój na pół; umyj jabłko i pokrój je na cienkie plasterki. Plasterki jabłka umieść w soku z cytryny, a następnie osusz. Pokrój seler w kostkę. Krem z sera rozsmaruj na bułce, przybierz plastrami jabłka, posyp pokrojonym w kostkę selerem, a następnie przybierz jego liśćmi. Podaj.

Składniki na 2 porcje

About Stanisław Poluga

Cześć! Nazywam się Stanisław Poluga. Kiedy po latach zdecydowałem się na rozpoczęcie przygody z marketingiem internetowym, zrozumiałem, że tym co daje mi najwięcej satysfakcji jest pomaganie innym. W ciągu kilku miesięcy zbudowałem swoją osobistą markę, przez co, to coraz więcej poznaję nowych partnerów, którzy chcą się przyłączyć i zacząć swoją przygodę z e – marketingiem. Działam też w większym zespole, poprowadziłem pierwsze szkolenia z obsługi narzędzi Internetowych. Bardzo mnie to wciągnęło. Postanowiłem, że wszystkie swoje działania biznesowe, które budowałem przez lata w realu, przenieść i zabrać się za działalność w sieci oraz spróbuję ułatwić życie tysiącom ludzi, którzy na co dzień mają cele i problemy podobne do moich – chcą nie tylko dobrze zarabiać, ale także rozwijać się i cieszyć tym co robią.

Komentarze

komentarze