Naturalna wit C

Obecnie nie trzeba już przekonywać ludzi o znaczeniu witaminy C, ale należy jeszcze wyjaśnić wszystkie mechanizmy jej działania. Wydaje się, że znajduje się ona wszędzie i bierze udział we wszystkim. Jest niezbędna do produkcji kolagenu, przez co wywiera wpływ na proces rozwoju i naprawy tkanek, łącznie z gojeniem i utrzymaniem w zdrowiu dziąseł. Wpływa również na dobry stan zębów i kości. Witamina C pobudza układ odpornościowy i wspomaga produkcję niektórych hormonów. Działa także jako przeciwutleniacz w walce z wolnymi rodnikami.

C czy nie C

Praktycznie wszystkie zwierzęta produkują ją w swoich organizmach, więc nie muszą jej przyjmować z pokarmem. Wyjątkiem są świnki morskie, nietoperze odżywiające się owocami i naczelne, z człowiekiem włącznie. Większość zwierząt wytwarza ilość tej witaminy będącą odpowiednikiem od 3000 do 16 000 mg dziennie – nieco różniącą się od normy dziennego zapotrzebowania RDA, wynoszącej 60 mg, i będącą w zgodzie z dawkami podnoszącymi odporność i zmniejszającymi ryzyko powstawania nowotworów. Zwierzęta produkujące witaminę C nie zapadają na niektóre nowotwory i zakażenia wirusowe.

 

Nasz gatunek,

posiadał zdolność do wytwarzania witaminy C, ale stracił tę umiejętność, ponieważ dieta bogata w owoce dostarczała dostatecznej ilości tego związku. Rzeczywiście, cechą charakterystyczną wspólną dla człowieka i innych gatunków, które utraciły tę zdolność, jest dieta bogata w owoce na wcześniejszym etapie rozwoju gatunku. Teraz ludzie mieszkają w betonowych dżunglach i ich organizmom brakuje witaminy C, na co wskazuje wysoka zapadalność na zakażenia i choroby związane ze źle funkcjonującym układem odpornościowym.

Podczas gdy goryl może zjeść 3000 mg witaminy C dziennie (66 pomarańczy). dzieci zjadają przeciętnie jeden owoc tygodniowo. a dorośli przyjmują średnio około 50 mg witaminy C dziennie. Ten poziom jest niezgodny z naszym ewolucyjnym zaprogramowaniem i nie wystarcza do utrzymania idealnego zdrowia. Ponieważ dorośli we wszystkich grupach wiekowych są mniejsi niż goryle, słuszniejsze wydaje się spożywanie 22 pomarańcze dziennie. Dużo łatwiejsze jest jednak połykanie tabletki zawierającej 1g naturalna wit C.

Naturalna wit C

Obecnie nie trzeba już przekonywać ludzi o znaczeniu witaminy C, ale należy jeszcze wyjaśnić wszystkie mechanizmy jej działania. Wydaje się, że znajduje się ona wszędzie i bierze udział we wszystkim. Jest niezbędna do produkcji kolagenu, przez co wywiera wpływ na proces rozwoju i naprawy tkanek, łącznie z gojeniem i utrzymaniem w zdrowiu dziąseł. Wpływa również na dobry stan zębów i kości. Witamina C pobudza układ odpornościowy i wspomaga produkcję niektórych hormonów. Działa także jako przeciwutleniacz w walce z wolnymi rodnikami.

C czy nie C

Praktycznie wszystkie zwierzęta produkują ją w swoich organizmach, więc nie muszą jej przyjmować z pokarmem. Wyjątkiem są świnki morskie, nietoperze odżywiające się owocami i naczelne, z człowiekiem włącznie. Większość zwierząt wytwarza ilość tej witaminy będącą odpowiednikiem od 3000 do 16 000 mg dziennie – nieco różniącą się od normy dziennego zapotrzebowania RDA, wynoszącej 60 mg, i będącą w zgodzie z dawkami podnoszącymi odporność i zmniejszającymi ryzyko powstawania nowotworów. Zwierzęta produkujące witaminę C nie zapadają na niektóre nowotwory i zakażenia wirusowe.

Nasz gatunek posiadał zdolność do wytwarzania witaminy C, ale stracił tę umiejętność, ponieważ dieta bogata w owoce dostarczała dostatecznej ilości tego związku. Rzeczywiście, cechą charakterystyczną wspólną dla człowieka i innych gatunków, które utraciły tę zdolność, jest dieta bogata w owoce na wcześniejszym etapie rozwoju gatunku. Teraz ludzie mieszkają w betonowych dżunglach i ich organizmom brakuje witaminy C, na co wskazuje wysoka zapadalność na zakażenia i choroby związane ze źle funkcjonującym układem odpornościowym. Podczas gdy goryl może zjeść 3000 mg witaminy C dziennie (66 pomarańczy). dzieci zjadają przeciętnie jeden owoc tygodniowo. a dorośli przyjmują średnio około 50 mg witaminy C dziennie. Ten poziom jest niezgodny z naszym ewolucyjnym zaprogramowaniem i nie wystarcza do utrzymania idealnego zdrowia. Ponieważ dorośli we wszystkich grupach wiekowych są mniejsi niż goryle, słuszniejsze wydaje się spożywanie 22 pomarańcze dziennie. Dużo łatwiejsze jest jednak połykanie tabletki zawierającej 1g naturalna wit C.

Jak działa naturalna wit C

Czy kiedy kroiłeś banany lub jabłka, aby dodać je do sałatki? Co się z nimi dzieje, jeśli pozostawisz je przez czas na powietrzu? Zmieniają kolor na brązowy. To właśnie jest utlenianie (oksydacja) – działają tu wolne rodniki. Powodują one zniszczenie ścian komórkowych i uwolnienie płynu komórkowego, a następnie atakują dalsze komórki, tworząc warstwę brązowej substancji na powierzchni owocu. Jak sprzedawca zapobiega temu i co robi, żeby utrzymać świeży wygląd owoców pozostawianych godzinami na zewnątrz? Skrapia je sokiem cytrynowym – witaminą C. Zapobiega szkodliwemu działaniu oksydantów (utleniaczy) stosując antyoksydanty (przeciwutleniacze).

naturalna wit C

 Jak działa naturalna wit C

Czy kiedy kroiłeś banany lub jabłka, aby dodać je do sałatki? Co się z nimi dzieje, jeśli pozostawisz je przez czas na powietrzu? Zmieniają kolor na brązowy. To właśnie jest utlenianie (oksydacja) – działają tu wolne rodniki. Powodują one zniszczenie ścian komórkowych i uwolnienie płynu komórkowego, a następnie atakują dalsze komórki, tworząc warstwę brązowej substancji na powierzchni owocu. Jak sprzedawca zapobiega temu i co robi, żeby utrzymać świeży wygląd owoców pozostawianych godzinami na zewnątrz? Skrapia je sokiem cytrynowym – witaminą C. Zapobiega szkodliwemu działaniu oksydantów (utleniaczy) stosując antyoksydanty (przeciwutleniacze).

naturalna wit C

Jedną z głównych

celów ataku witaminy C są mitochondria, prądnice komórki wytwarzające energię. Mitochondria (prądnice) mają wypracowany system obrony przeciwko powstawaniu wolnych rodników, czyli bronią nas przed wolnymi rodnikami, ale głównym czynnikiem zapewniającym ich zdrowie jest ochrona ich przed atakiem wolnych rodników. Jest to zadanie witaminy C. Przemieszczając się swobodnie w płynie komórkowym, naturalna wit C może neutralizować wolne rodniki, zanim dotrą one do otoczki mitochondriów, czyli naszych prądnic. Zmniejsza to stratę energii prądnic potrzebną do zwalczania wolnych rodników i pozostawia jej większą ilość na potrzeby komórki. Jest to szczególnie ważne, że dopóki prądnice utrzymują wysoki poziom energii, dopóty będą w stanie zwalczać groźne dla nas wolne rodniki zanim doprowadzą one nasz organizm do zguby. A więc oszczędzając tę energię, naturalna wit C spełnia życiowo

ważne zadanie.

Jedną z głównych celów ataku witaminy C są mitochondria, prądnice komórki wytwarzające energię. Mitochondria (prądnice) mają wypracowany system obrony przeciwko powstawaniu wolnych rodników, czyli bronią nas przed wolnymi rodnikami, ale głównym czynnikiem zapewniającym ich zdrowie jest ochrona ich przed atakiem wolnych rodników. Jest to zadanie witaminy C. Przemieszczając się swobodnie w płynie komórkowym, naturalna wit C może neutralizować wolne rodniki, zanim dotrą one do otoczki mitochondriów, czyli naszych prądnic. Zmniejsza to stratę energii prądnic potrzebną do zwalczania wolnych rodników i pozostawia jej większą ilość na potrzeby komórki. Jest to szczególnie ważne, że dopóki prądnice utrzymują wysoki poziom energii, dopóty będą w stanie zwalczać groźne dla nas wolne rodniki zanim doprowadzą one nasz organizm do zguby. A więc oszczędzając tę energię, naturalna wit C spełnia życiowo ważne zadanie.

Najbardziej fascynujących cech witaminy C jest jej współdziałanie z innymi witaminami. Badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Tuft wykazało, że przyjmowanie 220 mg witaminy C podnosi o 18 % poziom witaminy E, a beta-karotenu o 13 %. W oczywisty sposób naturalna wit C powoduje regenerację innych substancji odżywczych, zużytych przez neutralizację wolnych rodników. 

Najbardziej fascynujących cech witaminy C jest jej współdziałanie z innymi witaminami. Badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Tuft wykazało, że przyjmowanie 220 mg witaminy C podnosi o 18 % poziom witaminy E, a beta-karotenu o 13 %. W oczywisty sposób naturalna wit C powoduje regenerację innych substancji odżywczych, zużytych przez neutralizację wolnych rodników. 

„Jako tako” – To za mało

Badanie, w którym wzięło udział 1038 lekarzy oraz ich żony, dowiodło, że najmniej objawów różnych chorób miały osoby przyjmujące 410 mg witaminy C dziennie. Taka dawka, przekraczająca dziesięć razy normę RDA, jest zbliżona do ilości, którą spożywali nasi przodkowie. Wiele badań wykazywało, że u osób przyjmujących duże ilości witaminy C ryzyko występowania chorób nowotworowych jest mniejsze. Jej poziom w organizmie, a także gęstość kości zmniejszają się od trzydziestego piątego roku życia. Ponieważ wykazano, że naturalna wit C wpływa na gęstość kości, a także ułatwia wchłanianie żelaza, daje nam to dowód do zwiększenia jej dawki wraz z wiekiem.

Ochronna rola witaminy C w zapobieganiu chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia oraz zwykłemu przeziębieniu się staje się znacząca przy spożyciu 400 – 1000 mg dziennie. W amerykańskim badaniu o szerokim zasięgu analizowanym przez dr. Enstroma i dr. Paulinga stwierdzono znaczne obniżenie ogólnej śmiertelności i śmiertelności z powodu nowotworów i chorób układu krążenia w grupie ludzi przyjmujących dodatkowe ilości Witamin C i E. Aby dostarczyć organizmowi 1000 mg witaminy C, należałoby zjeść dwieście dwie pomarańcze, uzupełnianie jest zatem niezbędne. Zalecana norma RDA wynosi tylko 60 mg dziennie – odpowiednik jednej pomarańczy.

Ile witaminy C?

 

Człowiek jest jednym z trzech gatunków ssaków, które nie są w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy C – najważniejszej dla ludzkiego organizmu substancji przeciwutleniającej  rozpuszczalnej w wodzie, trzeba ją dostarczyć w pożywieniu lub w dawkach uzupełniających dietę. Ponieważ jest ona rozpuszczalna w wodzie, nie istnieje ryzyko przedawkowania, a wysokie dawki przyjmowane doustnie ulegają zazwyczaj wydalaniu z moczem.
Sugerowane optymalne zapotrzebowanie wynosi dziennie 150 mg dla dzieci i 400 – 1000 mg dla dorosłych. Najlepszą ochronę w zakresie antyutleniania (przeciw nowotworom) zapewnia dawka 1000 – 3000 mg dziennie. Podsumowując, uzupełnianie diety dawkami witaminy C w dawkach po 5000 mg dziennie można uważać za bezpieczne.

Najwięcej korzyści organizm otrzymuje z suplementu naturalnej Witaminy C wraz z towarzyszącymi jej w naturze flawonoidami. Póki co – żaden człowiek jeszcze nie potrafił w tym zakresie stworzyć czegoś lepszego od natury…
W praktyce;

 „Jako tako” – To za mało

Badanie, w którym wzięło udział 1038 lekarzy oraz ich żony, dowiodło, że najmniej objawów różnych chorób miały osoby przyjmujące 410 mg witaminy C dziennie. Taka dawka, przekraczająca dziesięć razy normę RDA, jest zbliżona do ilości, którą spożywali nasi przodkowie. Wiele badań wykazywało, że u osób przyjmujących duże ilości witaminy C ryzyko występowania chorób nowotworowych jest mniejsze. Jej poziom w organizmie, a także gęstość kości zmniejszają się od trzydziestego piątego roku życia. Ponieważ wykazano, że naturalna wit C wpływa na gęstość kości, a także ułatwia wchłanianie żelaza, daje nam to dowód do zwiększenia jej dawki wraz z wiekiem.

Ochronna rola witaminy C w zapobieganiu chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia oraz zwykłemu przeziębieniu się staje się znacząca przy spożyciu 400 – 1000 mg dziennie. W amerykańskim badaniu o szerokim zasięgu analizowanym przez dr. Enstroma i dr. Paulinga stwierdzono znaczne obniżenie ogólnej śmiertelności i śmiertelności z powodu nowotworów i chorób układu krążenia w grupie ludzi przyjmujących dodatkowe ilości Witamin C i E. Aby dostarczyć organizmowi 1000 mg witaminy C, należałoby zjeść dwieście dwie pomarańcze, uzupełnianie jest zatem niezbędne. Zalecana norma RDA wynosi tylko 60 mg dziennie – odpowiednik jednej pomarańczy.

Ile witaminy C?

Człowiek jest jednym z trzech gatunków ssaków, które nie są w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy C – najważniejszej dla ludzkiego organizmu substancji przeciwutleniającej  rozpuszczalnej w wodzie, trzeba ją dostarczyć w pożywieniu lub w dawkach uzupełniających dietę. Ponieważ jest ona rozpuszczalna w wodzie, nie istnieje ryzyko przedawkowania, a wysokie dawki przyjmowane doustnie ulegają zazwyczaj wydalaniu z moczem.
Sugerowane optymalne zapotrzebowanie wynosi dziennie 150 mg dla dzieci i 400 – 1000 mg dla dorosłych. Najlepszą ochronę w zakresie antyutleniania (przeciw nowotworom) zapewnia dawka 1000 – 3000 mg dziennie. Podsumowując, uzupełnianie diety dawkami witaminy C w dawkach po 5000 mg dziennie można uważać za bezpieczne.

Najwięcej korzyści organizm otrzymuje z suplementu naturalnej Witaminy C wraz z towarzyszącymi jej w naturze flawonoidami. Póki co – żaden człowiek jeszcze nie potrafił w tym zakresie stworzyć czegoś lepszego od natury…
W praktyce;

Najlepsze tego typu

preparaty są produkowane przez firmy posiadające własne plantacje aceroli. Jest to drzewo, którego wiśnie zawierają więcej witaminy C niż jakikolwiek inny owoc na Ziemi. w 100 gramach tego owocu jest zawarte ok. 1600 mg witaminy C, podczas gdy w zielonej pietruszce 150 mg, w truskawkach 60 mg, a w pomarańczach nie więcej niż 55 mg. 60 mg witaminy C z bioflawonoidami ma o wiele korzystniejsze działanie na organizm ludzki niż 250 czy nawet 1000 mg syntetycznego kwasu askorbinowego.

Owoce aceroli to jedno z najbogatszych, skoncentrowanych źródeł naturalnej witaminy C. Jedna tabletka zawiera 240 mg witaminy C połączonej z włóknistym składnikiem, który sprawia, że witamina rozpuszcza się wolno w organizmie przez osiem godzin. W jednej tabletce znajduje się więcej witaminy C do zużycia w ciągu całego dnia niż w 600 mg tabletkach o natychmiastowym działaniu.

Najlepsze tego typu preparaty są produkowane przez firmy posiadające plantacje aceroli. Jest to drzewo, którego wiśnie zawierają więcej witaminy C niż jakikolwiek inny owoc na Ziemi. w 100 gramach tego owocu jest zawarte ok. 1600 mg witaminy C, podczas gdy w zielonej pietruszce 150 mg, w truskawkach 60 mg, a w pomarańczach nie więcej niż 55 mg. 60 mg witaminy C z bioflawonoidami ma o wiele korzystniejsze działanie na organizm ludzki niż 250 czy nawet 1000 mg syntetycznego kwasu askorbinowego.
Owoce aceroli to jedno z najbogatszych, skoncentrowanych źródeł naturalnej witaminy C. Jedna tabletka zawiera 240 mg witaminy C połączonej z włóknistym składnikiem, który sprawia, że witamina rozpuszcza się wolno w organizmie przez osiem godzin. W jednej tabletce znajduje się więcej witaminy C do zużycia w ciągu całego dnia niż w 600 mg tabletkach o natychmiastowym działaniu.

Chroń organizm z witaminą C

 

Jedną z największych korzyści uzyskanych przez stosowanie witaminy C jest zwalczanie przez nią skutków skażenia środowiska. Kiedy wchłaniamy szkodliwe substancje ze skażonym powietrzem, którym oddychamy, i wypijamy skażoną wodę, powodują one w naszym organizmie powstawanie wolnych rodników. Naturalna wit C dokonuje cudów w neutralizacji tych rodników. Naturalna wit C pomaga również zwalczać chorobę sercowo – naczyniową. Chroniąc śródbłonek tętnic przed uszkodzeniem oksydacyjnym, poprawia przepływ krwi nawet u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.

U chorych na cukrzycę występują kłopoty z witaminą C, ponieważ insulina służy w organizmie jako jej przenośnik. U tych chorych stwierdza się niskie poziomy witaminy C z tej prostej przyczyny, że brakuje insuliny do jej przenoszenia. Oznacza to również, że ci chorzy, a przynajmniej ci nie stosujący w leczeniu insuliny.

Dr S. R. Maxwell i inni wykazali, że ten brak aktywności jest przyczyną kłopotów z opanowaniem cukrzycy. Tak więc witaminy nie krążą w organizmie, kiedy poziom insuliny jest niski, z kolei zaś poziom insuliny załamuje się, ponieważ brakuje witamin. Tworzy to błędne koło, które przyśpiesza progresję cukrzycy. Pamiętając o tym i uzupełniając braki witaminy C, możemy zwolnić progresję choroby.

Dzięki swoim różnorakim właściwością naturalna wit C pozostaje najbardziej podstawowym antyoksydantem. Nie tylko sama działa jako antyoksydant, ale wspomaga również działanie enzymów antyoksydacyjnych i regenerację witaminy E. Zwiększa to ogólne możliwości antyoksydacyjne organizmu i pozwala na zmniejszenie podaży witaminy E. Naturalna wit C również obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, hamuje agregację płytek krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Potrafi również zablokować we krwi działanie wolnych rodników, zanim zaatakują cząsteczki LDL.

Warto wiedzieć, że…

kolagen jest substancją wszechobecną w ludzkim organizmie oraz jedną z głównych budulców włókien tkanki łącznej. Witamina C odgrywa kluczową rolę w jego powstawaniu. Bez niej proces wytwarzania kolagenu nie przebiega poprawnie, co wywołuje negatywne reakcje łańcuchowe w całym ludzkim organizmie. Kolagen tworzy tkanki, które spajają mięśnie ze szkieletem oraz skórę z mięśniami i trzymają wszystkie elementy razem. Jest substancją niezwykle wytrzymałą na rozciąganie – sztywnym, włóknistym białkiem, które jest podstawowym budulcem tkanki łącznej kości, zębów, chrząstki, ścięgien, wiązadeł, skóry oraz naczyń krwionośnych. Sama struktura ciała zależy w dużej mierze od kolagenu, a jakość tego składnika jest uwarunkowana przez witaminę C.

Jak szybko następuje poprawa zdrowia

 

Witaminy i składniki mineralne nie są lekarstwami, dlatego nie należy oczekiwać natychmiastowej poprawy zdrowia. Większość ludzi odczuwa znaczącą poprawę po trzech miesiącach – jest to najkrótszy czas, przez jaki należy stosować program uzupełniania diety. Do najwcześniej dostrzeganych zmian należą: zwiększenie energii, sprawności umysłowej i stabilności emocjonalnej oraz lepszy stan skóry.
Optymalna dawka każdego związku zależy od czynników indywidualnych, takich jak płeć, wiek, stan zdrowia. W przypadku pewnych schorzeń zapotrzebowanie na witaminy znacznie wzrasta: przykładem może być witamina C, konieczna do zwalczania przeziębień czy infekcji. Podczas mojej praktyki, zażycie po dwie tabletki witaminy C o przedłużonym działaniu co cztery godziny w ciągu jednego dnia lub dwóch, wielu przypadkach na drugi dzień nie było śladów przeziębień i choroba jakby uchodziła z mojego ciała.

Z pewnością zgodzisz się ze mną, że jest rzeczą mądrą i przezorną zachować dobre zdrowie, ale trzeba wiedzieć, jak je utrzymać, a w razie choroby, jak je odzyskać.

 

 

naturalna wit C

Chroń organizm z witaminą C

Jedną z największych korzyści uzyskanych przez stosowanie witaminy C jest zwalczanie przez nią skutków skażenia środowiska. Kiedy wchłaniamy szkodliwe substancje ze skażonym powietrzem, którym oddychamy, i wypijamy skażoną wodę, powodują one w naszym organizmie powstawanie wolnych rodników. Naturalna wit C dokonuje cudów w neutralizacji tych rodników. Naturalna wit C pomaga również zwalczać chorobę sercowo – naczyniową. Chroniąc śródbłonek tętnic przed uszkodzeniem oksydacyjnym, poprawia przepływ krwi nawet u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.

U chorych na cukrzycę występują kłopoty z witaminą C, ponieważ insulina służy w organizmie jako jej przenośnik. U tych chorych stwierdza się niskie poziomy witaminy C z tej prostej przyczyny, że brakuje insuliny do jej przenoszenia. Oznacza to również, że ci chorzy, a przynajmniej ci nie stosujący w leczeniu insuliny. Dr S. R. Maxwell i inni wykazali, że ten brak aktywności jest przyczyną kłopotów z opanowaniem cukrzycy. Tak więc witaminy nie krążą w organizmie, kiedy poziom insuliny jest niski, z kolei zaś poziom insuliny załamuje się, ponieważ brakuje witamin. Tworzy to błędne koło, które przyśpiesza progresję cukrzycy. Pamiętając o tym i uzupełniając braki witaminy C, możemy zwolnić progresję choroby.

Dzięki swoim różnorakim właściwością naturalna wit C pozostaje najbardziej podstawowym antyoksydantem. Nie tylko sama działa jako antyoksydant, ale wspomaga również działanie enzymów antyoksydacyjnych i regenerację witaminy E. Zwiększa to ogólne możliwości antyoksydacyjne organizmu i pozwala na zmniejszenie podaży witaminy E. Naturalna wit C również obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, hamuje agregację płytek krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Potrafi również zablokować we krwi działanie wolnych rodników, zanim zaatakują cząsteczki LDL.

Warto wiedzieć, że…

kolagen jest substancją wszechobecną w ludzkim organizmie oraz jedną z głównych budulców włókien tkanki łącznej. Witamina C odgrywa kluczową rolę w jego powstawaniu. Bez niej proces wytwarzania kolagenu nie przebiega poprawnie, co wywołuje negatywne reakcje łańcuchowe w całym ludzkim organizmie. Kolagen tworzy tkanki, które spajają mięśnie ze szkieletem oraz skórę z mięśniami i trzymają wszystkie elementy razem. Jest substancją niezwykle wytrzymałą na rozciąganie – sztywnym, włóknistym białkiem, które jest podstawowym budulcem tkanki łącznej kości, zębów, chrząstki, ścięgien, wiązadeł, skóry oraz naczyń krwionośnych. Sama struktura ciała zależy w dużej mierze od kolagenu, a jakość tego składnika jest uwarunkowana przez witaminę C.

 Jak szybko następuje poprawa zdrowia

Witaminy i składniki mineralne nie są lekarstwami, dlatego nie należy oczekiwać natychmiastowej poprawy zdrowia. Większość ludzi odczuwa znaczącą poprawę po trzech miesiącach – jest to najkrótszy czas, przez jaki należy stosować program uzupełniania diety. Do najwcześniej dostrzeganych zmian należą: zwiększenie energii, sprawności umysłowej i stabilności emocjonalnej oraz lepszy stan skóry.
Optymalna dawka każdego związku zależy od czynników indywidualnych, takich jak płeć, wiek, stan zdrowia. W przypadku pewnych schorzeń zapotrzebowanie na witaminy znacznie wzrasta: przykładem może być witamina C, konieczna do zwalczania przeziębień czy infekcji. Podczas mojej praktyki, zażycie po dwie tabletki witaminy C o przedłużonym działaniu co cztery godziny w ciągu jednego dnia lub dwóch, wielu przypadkach na drugi dzień nie było śladów przeziębień i choroba jakby uchodziła z mojego ciała.

Z pewnością zgodzisz się ze mną, że jest rzeczą mądrą i przezorną zachować dobre zdrowie, ale trzeba wiedzieć, jak je utrzymać, a w razie choroby, jak je odzyskać.

 

 

naturalna wit C

About Stanisław Poluga

Cześć! Nazywam się Stanisław Poluga. Kiedy po latach zdecydowałem się na rozpoczęcie przygody z marketingiem internetowym, zrozumiałem, że tym co daje mi najwięcej satysfakcji jest pomaganie innym. W ciągu kilku miesięcy zbudowałem swoją osobistą markę, przez co, to coraz więcej poznaję nowych partnerów, którzy chcą się przyłączyć i zacząć swoją przygodę z e – marketingiem. Działam też w większym zespole, poprowadziłem pierwsze szkolenia z obsługi narzędzi Internetowych. Bardzo mnie to wciągnęło. Postanowiłem, że wszystkie swoje działania biznesowe, które budowałem przez lata w realu, przenieść i zabrać się za działalność w sieci oraz spróbuję ułatwić życie tysiącom ludzi, którzy na co dzień mają cele i problemy podobne do moich – chcą nie tylko dobrze zarabiać, ale także rozwijać się i cieszyć tym co robią.

Komentarze

komentarze