Dlaczego NUTRILITE?

Ostatnio na moich stronach pojawiły się pytania – Dlaczego polecasz Nutrilite?
Czy ta marka jest bardziej wiarygodna od innych i niby dlaczego?
Czy możesz podać wiarygodne dane? Czy można to sprawdzić, kto za tym stoi, jakie są badania lub certyfikaty, co zrobili ważnego aby im ufać etc.


OBIECUJĘ – odpowiem na wszystkie pytania, podam wszystkie dane. Jeżeli jednak oczekujesz tych informacji natychmiast – PRZEPRASZAM. Tego nie da się zrobić.

W jednym poście nie podam Tobie osiągnięć ponad 80 lat pracy, badań, doświadczeń i nauki bo to NIEMOŻLIWE !!!!!! Tego nikt z Was nie byłby w stanie przeczytać bo to dziesiątki, a właściwie setki stron materiału.
Jeżeli jednak cierpliwie dasz mi szanse – pokażę co oznacza słowo NUTRILITE i dlaczego to najbardziej niesamowita marka produkującą suplementy.

Dzisiaj naturalne suplementy diety NUTRILITE sprzedawane są w około 100 krajach na świecie. Oznacza to, ze jest to na dziś najbardziej globalna marka.
Niezależnie od badań wykonywanych przez firmę, na wielu rynkach prowadzone są niezależne badania potwierdzające najwyższą jakość i wspaniałe działanie produktów. Produkty otrzymują pozytywne krajowe certyfikaty jakości i pozytywne opinie.>>

 

To co najważniejsze, NUTRILITE nie tylko, że należy do elitarnego grona niewielu firm na całym świecie. Posiadają wszystkie certyfikaty ogólnie przyznawane przy naturalnych suplementach, to posiada również takie, które innym markom są zupełnie niedostępne.
Historia firmy zaczyna się w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku. Założyciel firmy Nutrilite Carl Rehnborg odkrył, że podstawową przyczyną chorób ludzkich są nie bakterie i wirusy – jak dotychczas sądzono, lecz nieprawidłowe odżywianie.

Dlaczego NUTRILITE?

Ostatnio na moich stronach pojawiły się pytania – Dlaczego polecasz Nutrilite?
Czy ta marka jest bardziej wiarygodna od innych i niby dlaczego?
Czy możesz podać wiarygodne dane? Czy można to sprawdzić, kto za tym stoi, jakie są badania lub certyfikaty, co zrobili ważnego aby im ufać etc.


OBIECUJĘ – odpowiem na wszystkie pytania, podam wszystkie dane. Jeżeli jednak oczekujesz tych informacji natychmiast – PRZEPRASZAM. Tego nie da się zrobić.

W jednym poście nie podam Tobie osiągnięć ponad 80 lat pracy, badań, doświadczeń i nauki bo to NIEMOŻLIWE !!!!!! Tego nikt z Was nie byłby w stanie przeczytać bo to dziesiątki, a właściwie setki stron materiału.
Jeżeli jednak cierpliwie dasz mi szanse – pokażę co oznacza słowo NUTRILITE i dlaczego to najbardziej niesamowita marka produkującą suplementy.

Dzisiaj naturalne suplementy diety NUTRILITE sprzedawane są w około 100 krajach na świecie. Oznacza to, ze jest to na dziś najbardziej globalna marka.
Niezależnie od badań wykonywanych przez firmę, na wielu rynkach prowadzone są niezależne badania potwierdzające najwyższą jakość i wspaniałe działanie produktów. Produkty otrzymują pozytywne krajowe certyfikaty jakości i pozytywne opinie.>>

 

To co najważniejsze, NUTRILITE nie tylko, że należy do elitarnego grona niewielu firm na całym świecie. Posiadają wszystkie certyfikaty ogólnie przyznawane przy naturalnych suplementach, to posiada również takie, które innym markom są zupełnie niedostępne.
Historia firmy zaczyna się w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku. Założyciel firmy Nutrilite Carl Rehnborg odkrył, że podstawową przyczyną chorób ludzkich są nie bakterie i wirusy – jak dotychczas sądzono, lecz nieprawidłowe odżywianie.

W latach 1915 – 1927 przebywał w Chinach. Podpatrywał tamtejszych rolników i ich zwyczaje żywieniowe (Chińczycy żyją najdłużej na świecie). Zauważył, że w społeczeństwie o którym mówiono, że jest niedożywione i narażone na wiele chorób. Istnieje ważne połączenie między żywnością jaką ludzie jedli i ich ogólnym stanem zdrowia.


Zwrócił uwagę na rolę witamin i składników odżywczych dla zdrowia ogólnego.


• W społeczności, gdzie uprawia się i spożywa świeże owoce i warzywa, ludzie byli znacznie zdrowsi.
• W miastach, w których diecie zawarte było znacznie więcej cukru, soli i tłuszczu, a nie wartości odżywczych, istniało wiele więcej chorób, takich jak szkorbut i beri-beri. 

W latach 1915 – 1927 przebywał w Chinach. Podpatrywał tamtejszych rolników i ich zwyczaje żywieniowe (Chińczycy żyją najdłużej na świecie). Zauważył, że w społeczeństwie o którym mówiono, że jest niedożywione i narażone na wiele chorób. Istnieje ważne połączenie między żywnością jaką ludzie jedli i ich ogólnym stanem zdrowia.


Zwrócił uwagę na rolę witamin i składników odżywczych dla zdrowia ogólnego.


• W społeczności, gdzie uprawia się i spożywa świeże owoce i warzywa, ludzie byli znacznie zdrowsi.
• W miastach, w których diecie zawarte było znacznie więcej cukru, soli i tłuszczu, a nie wartości odżywczych, istniało wiele więcej chorób, takich jak szkorbut i beri-beri. 

Trafił tam na okres rewolucji i podczas niepokojów politycznych w Szanghaju, jako Amerykanin trafił do „niewoli” i przebywał w wydzielonej enklawie.
Tam też wpadł na pomysł wykorzystania składników odżywczych brakujących w typowej diecie jako sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.


• Uzupełniał skromną dietę z zupy w to, co było dostępne: lokalne zioła, trawy i warzywa wraz z zardzewiałymi gwoździami dla uzupełnienia żelaza, a kamień wapienny i zmielone kości zwierzęce dla wapnia.
• Kilka miesięcy później, kiedy wraz przyjaciółmi, których tam poznał opuszczał zamknięty rejon, dzięki diecie bogatej w składniki odżywcze byli znacznie zdrowsi niż ci, którzy jedli tylko racje wojskowe.

Już będąc wolnym z ogromną fascynacją studiował medycynę chińską, która bardzo dużo mówi o żywieniu, a którą interesował się i zgłębiał jeszcze przed przyjazdem do Chin. Mówił między innymi, że „jeśli nie znasz ojca choroby to matką jest zawsze złe odżywianie”.

Podczas prowadzenia badań w Chinach Carl Rehnborg zauważył dziwną rzecz, która go bardzo zainteresowała. W Kantonie, gdzie mieszkał przez pewien czas, bydło było wyjątkowo zdrowe. Zdrowsze niż europejskie i amerykańskie, a także zdrowsze niż ludzie umierający w wieku czterdziestu paru lat w Europie i Ameryce.

Zaczął badać ten temat, a konkretnie rośliny, którymi było to bydło żywione. Zauważył, że głównym pokarmem była lucerna. Zaobserwował, że lucerna ma długi korzeń dochodzący nawet do 10 metrów dzięki czemu sięgał on do bardzo głębokich warstw ziemi. Co ciekawe w glebie na której rosła lucerna brakowało żelaza, a jednak w lucernie tego żelaza było pod dostatkiem. Oznaczało to, że skoro brakuje żelaza czy innych minerałów na głębokości pięciu metrów to lucerna weźmie je z ośmiu albo i więcej metrów.

Po przeprowadzonych badaniach postanowił wprowadzić lucernę do diety okolicznych mieszkańców. Na początku większość postrzegała ten pomysł jako niedorzeczny. Niektórzy się bronili, ale część zdecydowała się, że skoro nie szkodzi zwierzętom to mogą spróbować. Efekty były zaskakujące. Ludzie po dodatkach z lucerny byli dużo zdrowsi i sprawniejsi. Wskazywało to jaki bogaty ma ona skład i jakie ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Wtedy też Carl Rehnborg postanowił poświęcić się pracy nad koncentratami roślinnymi.

Trafił tam na okres rewolucji i podczas niepokojów politycznych w Szanghaju, jako Amerykanin trafił do „niewoli” i przebywał w wydzielonej enklawie.
Tam też wpadł na pomysł wykorzystania składników odżywczych brakujących w typowej diecie jako sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.


• Uzupełniał skromną dietę z zupy w to, co było dostępne: lokalne zioła, trawy i warzywa wraz z zardzewiałymi gwoździami dla uzupełnienia żelaza, a kamień wapienny i zmielone kości zwierzęce dla wapnia.
• Kilka miesięcy później, kiedy wraz przyjaciółmi, których tam poznał opuszczał zamknięty rejon, dzięki diecie bogatej w składniki odżywcze byli znacznie zdrowsi niż ci, którzy jedli tylko racje wojskowe.

Już będąc wolnym z ogromną fascynacją studiował medycynę chińską, która bardzo dużo mówi o żywieniu, a którą interesował się i zgłębiał jeszcze przed przyjazdem do Chin. Mówił między innymi, że „jeśli nie znasz ojca choroby to matką jest zawsze złe odżywianie”.

Podczas prowadzenia badań w Chinach Carl Rehnborg zauważył dziwną rzecz, która go bardzo zainteresowała. W Kantonie, gdzie mieszkał przez pewien czas, bydło było wyjątkowo zdrowe. Zdrowsze niż europejskie i amerykańskie, a także zdrowsze niż ludzie umierający w wieku czterdziestu paru lat w Europie i Ameryce.

Zaczął badać ten temat, a konkretnie rośliny, którymi było to bydło żywione. Zauważył, że głównym pokarmem była lucerna. Zaobserwował, że lucerna ma długi korzeń dochodzący nawet do 10 metrów dzięki czemu sięgał on do bardzo głębokich warstw ziemi. Co ciekawe w glebie na której rosła lucerna brakowało żelaza, a jednak w lucernie tego żelaza było pod dostatkiem. Oznaczało to, że skoro brakuje żelaza czy innych minerałów na głębokości pięciu metrów to lucerna weźmie je z ośmiu albo i więcej metrów.

Po przeprowadzonych badaniach postanowił wprowadzić lucernę do diety okolicznych mieszkańców. Na początku większość postrzegała ten pomysł jako niedorzeczny. Niektórzy się bronili, ale część zdecydowała się, że skoro nie szkodzi zwierzętom to mogą spróbować. Efekty były zaskakujące. Ludzie po dodatkach z lucerny byli dużo zdrowsi i sprawniejsi. Wskazywało to jaki bogaty ma ona skład i jakie ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Wtedy też Carl Rehnborg postanowił poświęcić się pracy nad koncentratami roślinnymi.

Do dzisiaj logo NUTRILITE to właśnie listek lucerny.

W 1928 Carl Rehnborg powraca do Południowej Kalifornii i rozpoczyna budowanie prowizorycznego laboratorium, w którym opracowuje pierwszy preparat witaminowo-mineralny zawierający składniki odżywcze pozyskiwane z roślin.
Założył pierwszą plantacje i małą pracownię, gdzie w ciągu najbliższych sześciu lat, prowadził eksperymenty z wykorzystaniem różnych odmian roślin. 

• Opracował sposób suszenia tych roślin jednocześnie zachowując ich ważne składniki odżywcze. 
• Stworzył formułę lucerna, rzeżucha i pietruszka, która stała się podstawą jego pierwszego produktu.

Do dzisiaj logo NUTRILITE to właśnie listek lucerny.

W 1928 Carl Rehnborg powraca do Południowej Kalifornii i rozpoczyna budowanie prowizorycznego laboratorium, w którym opracowuje pierwszy preparat witaminowo-mineralny zawierający składniki odżywcze pozyskiwane z roślin.
Założył pierwszą plantacje i małą pracownię, gdzie w ciągu najbliższych sześciu lat, prowadził eksperymenty z wykorzystaniem różnych odmian roślin. 

• Opracował sposób suszenia tych roślin jednocześnie zachowując ich ważne składniki odżywcze. 
• Stworzył formułę lucerna, rzeżucha i pietruszka, która stała się podstawą jego pierwszego produktu.

W 1930 roku stworzył pierwszy preparat multiwitaminowy. Stworzył suplement, który dał rodzinie i znajomym. Rewelacyjne rezultaty drogą pantoflową szybko się rozeszły i wielu ludzi zgłaszało sie do niego, by pomógł im ustalić odpowiednia dla nich dietę.

Ponieważ zainteresowanie jego preparatami bardzo rosło w 1934 r. stworzył firmę, którą nazwał Californian Vitamins i która w 1939 r. zmieniła nazwę na NUTRILITE.

Ostatecznie, Carl Rehnborg stworzył pierwszy multiwitaminowy / multimineralny suplement sprzedawany wtedy tylko w Ameryce Północnej, a w chwili obecnej na wszystkich kontynentach.

W 1930 roku stworzył pierwszy preparat multiwitaminowy. Stworzył suplement, który dał rodzinie i znajomym. Rewelacyjne rezultaty drogą pantoflową szybko się rozeszły i wielu ludzi zgłaszało sie do niego, by pomógł im ustalić odpowiednia dla nich dietę.

Ponieważ zainteresowanie jego preparatami bardzo rosło w 1934 r. stworzył firmę, którą nazwał Californian Vitamins i która w 1939 r. zmieniła nazwę na NUTRILITE.

Ostatecznie, Carl Rehnborg stworzył pierwszy multiwitaminowy / multimineralny suplement sprzedawany wtedy tylko w Ameryce Północnej, a w chwili obecnej na wszystkich kontynentach.

Ostatnio czytałem o firmie – przepraszam, ale nazwy nie podam – która pisze na swojej stronie internetowej że powstali w 1947r.
I wprowadzili na rynek pierwszy na świecie naturalny preparat multiwitaminowy o wysokiej potencji w postaci tabletki. W 1968 r. wprowadzili witaminy, minerały i zioła nie zawierające cukru, soli, skrobi oraz obecnie rozpoczęli eliminowanie sztucznych konserwantów, aromatów i barwników ze swoich produktów.

Pierwsza informacja jest nieprawdą, a druga jeszcze wyżej stawia produkty NUTRILITE, w których nigdy, NIGDY nie było konserwantów ani żadnych sztucznych aromatów czy barwników. Produkty NUTRILITE są rekomendowane dla diabetyków.

Ostatnio czytałem o firmie – przepraszam, ale nazwy nie podam – która pisze na swojej stronie internetowej że powstali w 1947r.
I wprowadzili na rynek pierwszy na świecie naturalny preparat multiwitaminowy o wysokiej potencji w postaci tabletki. W 1968 r. wprowadzili witaminy, minerały i zioła nie zawierające cukru, soli, skrobi oraz obecnie rozpoczęli eliminowanie sztucznych konserwantów, aromatów i barwników ze swoich produktów.

Pierwsza informacja jest nieprawdą, a druga jeszcze wyżej stawia produkty NUTRILITE, w których nigdy, NIGDY nie było konserwantów ani żadnych sztucznych aromatów czy barwników. Produkty NUTRILITE są rekomendowane dla diabetyków.

HISTORIA ROZWOJU NUTRILITE - Kliknij

Od 1934 roku, kiedy pierwszy produkt NUTRILITE został wprowadzony na rynek. Firma dzięki badaniom nad wartościami odżywczymi roślin i odżywianiem, stała się niekwestionowanym liderem w dziedzinie badań, rozwoju, odżywiania i innowacji.

Dzisiaj, pod przewodnictwem syna Carla, dr Sama Rehnborg, następne pokolenie naukowców, badaczy i techników dba o zachowanie bogategodziedzictwa, nadal produkując wysokiej jakości, innowacyjne suplementy.
Ponieważ są one wykonane z koncentratów roślinnych, wiele suplementów NUTRILITE zawiera szeroki wachlarz składników odżywczych.

W 1937 Rehnborg przenosi siedzibę firmy do regionu Balboa Island, gdzie rozpoczyna badania nad stworzeniem dwuczęściowego preparatu witaminowo-mineralnego.

1937 – na wyspie Balboa u wybrzeży Kalifornii powstaje nowe laboratorium.

Na początku lat 40. XX wieku wydzierżawił farmę o powierzchni dwóch akrów w Dolinie San Fernando, na której rozpoczął uprawę lucerny i innych roślin bez użycia syntetycznych środków owado- i chwastobójczych. Naturalne metody nazwał „Praktykami Upraw Nutrilite”. Metody te stosowane są od tamtej pory do dziś i są jednocześnie gwarancją, że firma posiada pełną kontrolę nad jakością produktów, od nasion do gotowego suplementu.

1942 – powstaje nowa farma w dolinie San Fernando (3,6 ha), aby rośliny wykorzystywane do produkcji były wolne od nowoczesnych środków jakie zaczęto stosować w rolnictwie

1946 – infrastruktura produkcyjna zostaje przeniesiona do Quonset w Buena Park w Kalifornii.

1948 – zakupienie Buena Park.

1949 – Jay Van Andel i Rich DeVos zostają dystrybutorami dodatków żywieniowych Nutrilite.

W 1949 firma. kończy budowę kolejnego obiektu mieszczącego się w Buena Park, w której mają miejsce operacje związane z pakowaniem, składaniem oraz zakupami i sprzedażą.

W tym samym roku firma wypuszcza na rynek pierwszy na świecie preparat multiwitaminowy składający się z 2 tabletek. Osobno „zapakowane” są witaminy i osobno minerały. Produkt nosi nazwę NUTRILITE XX i jest prekursorem witaminowo-mineralnego suplementu diety NUTRILITE™ DOUBLE X™ jaki obecnie produkowany jest w NUTRILITE.

W 1953 uruchomiono nową farmę i rozpoczęto uprawy w Lakeview w Kalifornii.

W 1956 r. firma zostaje liderem w dziedzinie komercyjnych upraw aceroli. Koncentrat z aceroli zostaje wykorzystany przy produkcji pierwszego suplementu diety zawierającego witaminę C pochodzącą w całości z naturalnych surowców.

Po wieloletnich badaniach w roku 1958 NUTRILITE publikuje pierwszy dokument na temat wpływu odżywiania na zdrowie człowieka oraz potrzebie suplementacji.

 

Na początku lat 60 Carl Rehnborg rozpoczyna badania nad proteinami. Rozumie ogromne znaczenie protein nie tylko dla optymalnego zdrowia, ale zauważa konieczność wzbogacenia proteinami pożywienia osób pracujących ciężko fizycznie lub uprawiających sport. Niestety badania były tak kosztowne, że pomimo kilku milionów USD obrotu Nutrilite nie stać na dalszą pracę. Powrócą do tych badań ok. 20 lat później.


1956 – uruchomienie sadów aceroli na Hawajach. Powstaje pierwsza Witamina C pochodząca w całości z tych owoców.

1958 – NUTRILITE publikuje pierwszy dokument na temat wpływu odżywiania na zdrowie człowieka oraz o potrzebie suplementacji.
Na początku lat 60 Carl Rehnborg rozpoczyna badania nad proteinami. Rozumie ogromne znaczenie protein nie tylko dla optymalnego zdrowia, ale zauważa konieczność wzbogacenia proteinami pożywienia osób pracujących ciężko fizycznie lub uprawiających sport. Niestety badania były tak kosztowne, że pomimo kilku milionów USD obrotu Nutrilite nie stać na dalszą pracę. Powrócą do tych badań ok. 20 lat później.

1964 – syn założyciela Sam Rehnborg otrzymuje tytuł doktora biofizyki na Uniwersytecie Kalifornii i rozpoczyna prace w Nutrilite.

1969 – Carl Rehnborg w uznaniu swoich zasług dla promowania zdrowia i zdrowego odżywiania zostaje zaproszony do Białego Domu. Na kongresie nt. zdrowia jaki został zorganizowany pod patronatem Prezydenta USA wygłosił specjalny referat na temat potrzeb suplementacji.

W 1970 założone zostały sady aceroli w Puerto Rico.

1974 – NUTRILITE staje się firmą międzynarodową. Pierwsze suplementy trafiają do Kanady.

1983- Wielka Brytania staję się odbiorcą preparatów Nutrilite.

1984 – Niemcy po badaniach nad preparatami Nutrilite podejmują decyzję o dopuszczeniu ich na swój rynek, jako że spełniają bardzo wysokie normy standaryzacji i jakości.

1989 r. na Uniwersytecie Stanford stworzono Wydział Profilaktyki Medycznej, a do kierowania nim został zaproszony prof. Carl Rehnborg.

Coraz większe zapotrzebowanie, coraz większa ilość klientów to coraz większe potrzeby zwiększenia hodowli. Przed każdym kupieniem kolejnych terenów pod farmy firma prowadzi bardzo długie, żmudne i dokładne badania gleby, aby mieć pewność co do jej czystości i wartości glebowych.

W 1989 założono kolejne plantacje w Meksyku i Boliwii.

1996 – znaczne rozszerzenie oferty o nowe produkty. Nowa ziołowa linia.
Otwarcie Centrum im. Rehnborga, propagującego zdrowie. Wspiera on markę NUTRILITE poprzez testowanie jej produktów i prowadzenie szkoleń.

1996 – zakupienie nowych plantacji Fazenda Planalto Grande w Brazylii oraz Trout Lake Farm w stanie Waszyngton.

Rok 1996 to przełomowy rok gdyż nastąpiło znaczne rozszerzenie oferty o nowe produkty.

W 1997 otwarto Centrum im. Rehnborga, którego celem było krzewienie zdrowia. W 2004 roku centrum zmieniło nazwę na Instytut Zdrowia NUTRILITE. Instytut obecnie, poza innymi naukowcami, zatrudnia ponad 100 specjalistów z dziedziny dietetyki.

W 1988 NUTRILITE nabywa Fazenda Planalto Grande w Brazylii oraz pakiet akcji większościowych Trout Lake Farm w stanie Waszyngton.

1999 – Nutrilite zdobywa pozycję lidera w produkcji suplementów zgodnie z badaniami Euromonitor International.

W 2002 NUTRILITE jest uznany za jedynego producenta dodatków żywieniowych na świecie korzystającego z organicznych farm.

2003 – założony zostaje Team Nutrilite.

W 2004 Instytut Zdrowia Nutrilite powołuje do życia Doradczą Radę Naukową (DRN), w której składzie znajdują się uznani naukowcy z całego świata, działający na polach akademickich, przemysłowych, medycznych i badawczych. Do zadań DRN należą konstruktywne oceny naukowe, doradztwo oraz opiniotwórstwo związane z różnorodną tematyką

W 2006 Instytut Zdrowia Nutrilite oficjalnie otwiera drzwi Centrum Optymalnego Zdrowia. Licząca 1083 metrów kwadratowych infrastruktura edukacyjno-szkoleniowa to niezwykłe wprowadzenie do filozofii marki NUTRILITE. Niezwykle nowoczesny obiekt stanowi siedzibę główną Instytutu Zdrowia Nutrilite. Jego zadaniem jest szerzenie świadomości wpływu odżywiania na kondycję fizyczną i psychiczną człowieka, a także zapewnienie wysokiej jakości zaplecza szkoleniowego, treningowego i profilaktyczno-badawczego.

Innowacyjna praca Carla Rehnborga na początku ubiegłego wielu dała początek firmie, która dziś osiąga wielo miliardowe obroty dając milionom ludzi na świecie możliwość bezpiecznego dbania o zdrowie dzięki dostarczaniu odpowiedniej ilości wartości odżywczych.
Do dziś oprócz farm na których hodowane są rośliny do produkcji suplementów, prowadzone są poletka doświadczalne.

2008 – obrót NUTRILITE przekracza 3,1 mld USD.

2008 – NUTRILITE podpisuje kontrakt z klubem sportowym AC Milan.

Firma nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Obecny rozwój NUTRILITE osiąga jeszcze większe tempo.

W 2009 zostaje zaprezentowany nowy preparat stworzony przez naukowców NUTRILITE™ Little Bits™. Jest on pierwszym suplementem diety zawierającym 15 niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych dla prawidłowego rozwoju dzieci w wieku od 6 miesięcy do 5 lat.

Little Bits jest dystrybuowany przez organizacje pozarządowe dostarczające rodzinom żywność oraz edukację w zakresie prawidłowego odżywiania dzieci oraz stałą ocenę ich zdrowia. To pierwszy suplement zawierający mikroelementy, wzbogacony roślinnymi składnikami odżywczymi.

 

NUTRILITE™ Little Bits™ – jednogramowa paczka proszku mikroelementowego zawierającego 15 witamin i minerałów, mieszana jest z jedzeniem dziecka. Produkt jest wzbogacony składnikami roślinnymi, jest bezwonny oraz bezsmakowy i pozwala dzieciom w wieku od 6 miesięcy do 5 lat wyrosnąć na zdrowych dorosłych.

NUTRILITE Little Bits jest dodawany do pożywienia niedożywionych dzieci raz dziennie, a badania udowodniły pozytywne efekty jego stosowania, w tym poprawę poziomu hemoglobiny oraz czynników wskazujących na obecność anemii. Ponadto, wpłynął on pozytywnie na poziom aktywności, komunikatywności oraz zainteresowania nauką u dzieci – w wieku tak wczesnym, jak 6 miesięcy.

Od 2009 roku, Little Bits pomogło poprawić kondycję zdrowotną ponad 3 tys. dzieci w Meksyku oraz Zambii. „Naszym celem jest wprowadzenie do 2016 roku suplementu Nutrilite Little Bits do całkowitej liczby 17 krajów” – powiedział prezes zarządu, Steve Van Andel. „Chcemy pomóc większej liczbie dzieci osiągnąć wiek pięciu lat i umożliwić im zdrowszy start w dorosłe życie”.

2011 – podpisano kolejne umowy i obecne firma ma 75 laboratoriów badawczych i rozwojowych działających w wielu krajach świata.

2011 – Nutrilite dostarcza suplementy dla chińskiego zespołu olimpijskiego na olimpiadę 2012.

2011 – rozpoczęcie budowy nowego zakładu granulacji wartości 42 mln $ w Buena Park w Kalifornii, który został ukończony w 2013 roku; nowe obiekty badawcze i rozwojowe, laboratoria pilotażowe oraz dwukondygnacyjny budynek biurowy zawodowych.

2011 – ogłoszono plan ekspansji produkcji na 375 mln $ dla zaspokojenia światowego popytu na produkty NUTRILITE.

2012 – obrót NUTRILITE przekracza 4 mld $ obrotu.

HISTORIA ROZWOJU NUTRILITE - Kliknij

Od 1934 roku, kiedy pierwszy produkt NUTRILITE został wprowadzony na rynek. Firma dzięki badaniom nad wartościami odżywczymi roślin i odżywianiem, stała się niekwestionowanym liderem w dziedzinie badań, rozwoju, odżywiania i innowacji.

Dzisiaj, pod przewodnictwem syna Carla, dr Sama Rehnborg, następne pokolenie naukowców, badaczy i techników dba o zachowanie bogategodziedzictwa, nadal produkując wysokiej jakości, innowacyjne suplementy.
Ponieważ są one wykonane z koncentratów roślinnych, wiele suplementów NUTRILITE zawiera szeroki wachlarz składników odżywczych.

W 1937 Rehnborg przenosi siedzibę firmy do regionu Balboa Island, gdzie rozpoczyna badania nad stworzeniem dwuczęściowego preparatu witaminowo-mineralnego.

1937 – na wyspie Balboa u wybrzeży Kalifornii powstaje nowe laboratorium.

Na początku lat 40. XX wieku wydzierżawił farmę o powierzchni dwóch akrów w Dolinie San Fernando, na której rozpoczął uprawę lucerny i innych roślin bez użycia syntetycznych środków owado- i chwastobójczych. Naturalne metody nazwał „Praktykami Upraw Nutrilite”. Metody te stosowane są od tamtej pory do dziś i są jednocześnie gwarancją, że firma posiada pełną kontrolę nad jakością produktów, od nasion do gotowego suplementu.

1942 – powstaje nowa farma w dolinie San Fernando (3,6 ha), aby rośliny wykorzystywane do produkcji były wolne od nowoczesnych środków jakie zaczęto stosować w rolnictwie

1946 – infrastruktura produkcyjna zostaje przeniesiona do Quonset w Buena Park w Kalifornii.

1948 – zakupienie Buena Park.

1949 – Jay Van Andel i Rich DeVos zostają dystrybutorami dodatków żywieniowych Nutrilite.

W 1949 firma. kończy budowę kolejnego obiektu mieszczącego się w Buena Park, w której mają miejsce operacje związane z pakowaniem, składaniem oraz zakupami i sprzedażą.

W tym samym roku firma wypuszcza na rynek pierwszy na świecie preparat multiwitaminowy składający się z 2 tabletek. Osobno „zapakowane” są witaminy i osobno minerały. Produkt nosi nazwę NUTRILITE XX i jest prekursorem witaminowo-mineralnego suplementu diety NUTRILITE™ DOUBLE X™ jaki obecnie produkowany jest w NUTRILITE.

W 1953 uruchomiono nową farmę i rozpoczęto uprawy w Lakeview w Kalifornii.

W 1956 r. firma zostaje liderem w dziedzinie komercyjnych upraw aceroli. Koncentrat z aceroli zostaje wykorzystany przy produkcji pierwszego suplementu diety zawierającego witaminę C pochodzącą w całości z naturalnych surowców.

Po wieloletnich badaniach w roku 1958 NUTRILITE publikuje pierwszy dokument na temat wpływu odżywiania na zdrowie człowieka oraz potrzebie suplementacji.

 

Na początku lat 60 Carl Rehnborg rozpoczyna badania nad proteinami. Rozumie ogromne znaczenie protein nie tylko dla optymalnego zdrowia, ale zauważa konieczność wzbogacenia proteinami pożywienia osób pracujących ciężko fizycznie lub uprawiających sport. Niestety badania były tak kosztowne, że pomimo kilku milionów USD obrotu Nutrilite nie stać na dalszą pracę. Powrócą do tych badań ok. 20 lat później.


1956 – uruchomienie sadów aceroli na Hawajach. Powstaje pierwsza Witamina C pochodząca w całości z tych owoców.

1958 – NUTRILITE publikuje pierwszy dokument na temat wpływu odżywiania na zdrowie człowieka oraz o potrzebie suplementacji.
Na początku lat 60 Carl Rehnborg rozpoczyna badania nad proteinami. Rozumie ogromne znaczenie protein nie tylko dla optymalnego zdrowia, ale zauważa konieczność wzbogacenia proteinami pożywienia osób pracujących ciężko fizycznie lub uprawiających sport. Niestety badania były tak kosztowne, że pomimo kilku milionów USD obrotu Nutrilite nie stać na dalszą pracę. Powrócą do tych badań ok. 20 lat później.

1964 – syn założyciela Sam Rehnborg otrzymuje tytuł doktora biofizyki na Uniwersytecie Kalifornii i rozpoczyna prace w Nutrilite.

1969 – Carl Rehnborg w uznaniu swoich zasług dla promowania zdrowia i zdrowego odżywiania zostaje zaproszony do Białego Domu. Na kongresie nt. zdrowia jaki został zorganizowany pod patronatem Prezydenta USA wygłosił specjalny referat na temat potrzeb suplementacji.

W 1970 założone zostały sady aceroli w Puerto Rico.

1974 – NUTRILITE staje się firmą międzynarodową. Pierwsze suplementy trafiają do Kanady.

1983- Wielka Brytania staję się odbiorcą preparatów Nutrilite.

1984 – Niemcy po badaniach nad preparatami Nutrilite podejmują decyzję o dopuszczeniu ich na swój rynek, jako że spełniają bardzo wysokie normy standaryzacji i jakości.

1989 r. na Uniwersytecie Stanford stworzono Wydział Profilaktyki Medycznej, a do kierowania nim został zaproszony prof. Carl Rehnborg.

Coraz większe zapotrzebowanie, coraz większa ilość klientów to coraz większe potrzeby zwiększenia hodowli. Przed każdym kupieniem kolejnych terenów pod farmy firma prowadzi bardzo długie, żmudne i dokładne badania gleby, aby mieć pewność co do jej czystości i wartości glebowych.

W 1989 założono kolejne plantacje w Meksyku i Boliwii.

1996 – znaczne rozszerzenie oferty o nowe produkty. Nowa ziołowa linia.
Otwarcie Centrum im. Rehnborga, propagującego zdrowie. Wspiera on markę NUTRILITE poprzez testowanie jej produktów i prowadzenie szkoleń.

1996 – zakupienie nowych plantacji Fazenda Planalto Grande w Brazylii oraz Trout Lake Farm w stanie Waszyngton.

Rok 1996 to przełomowy rok gdyż nastąpiło znaczne rozszerzenie oferty o nowe produkty.

W 1997 otwarto Centrum im. Rehnborga, którego celem było krzewienie zdrowia. W 2004 roku centrum zmieniło nazwę na Instytut Zdrowia NUTRILITE. Instytut obecnie, poza innymi naukowcami, zatrudnia ponad 100 specjalistów z dziedziny dietetyki.

W 1988 NUTRILITE nabywa Fazenda Planalto Grande w Brazylii oraz pakiet akcji większościowych Trout Lake Farm w stanie Waszyngton.

1999 – Nutrilite zdobywa pozycję lidera w produkcji suplementów zgodnie z badaniami Euromonitor International.

W 2002 NUTRILITE jest uznany za jedynego producenta dodatków żywieniowych na świecie korzystającego z organicznych farm.

2003 – założony zostaje Team Nutrilite.

W 2004 Instytut Zdrowia Nutrilite powołuje do życia Doradczą Radę Naukową (DRN), w której składzie znajdują się uznani naukowcy z całego świata, działający na polach akademickich, przemysłowych, medycznych i badawczych. Do zadań DRN należą konstruktywne oceny naukowe, doradztwo oraz opiniotwórstwo związane z różnorodną tematyką

W 2006 Instytut Zdrowia Nutrilite oficjalnie otwiera drzwi Centrum Optymalnego Zdrowia. Licząca 1083 metrów kwadratowych infrastruktura edukacyjno-szkoleniowa to niezwykłe wprowadzenie do filozofii marki NUTRILITE. Niezwykle nowoczesny obiekt stanowi siedzibę główną Instytutu Zdrowia Nutrilite. Jego zadaniem jest szerzenie świadomości wpływu odżywiania na kondycję fizyczną i psychiczną człowieka, a także zapewnienie wysokiej jakości zaplecza szkoleniowego, treningowego i profilaktyczno-badawczego.

Innowacyjna praca Carla Rehnborga na początku ubiegłego wielu dała początek firmie, która dziś osiąga wielo miliardowe obroty dając milionom ludzi na świecie możliwość bezpiecznego dbania o zdrowie dzięki dostarczaniu odpowiedniej ilości wartości odżywczych.
Do dziś oprócz farm na których hodowane są rośliny do produkcji suplementów, prowadzone są poletka doświadczalne.

2008 – obrót NUTRILITE przekracza 3,1 mld USD.

2008 – NUTRILITE podpisuje kontrakt z klubem sportowym AC Milan.

Firma nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Obecny rozwój NUTRILITE osiąga jeszcze większe tempo.

W 2009 zostaje zaprezentowany nowy preparat stworzony przez naukowców NUTRILITE™ Little Bits™. Jest on pierwszym suplementem diety zawierającym 15 niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych dla prawidłowego rozwoju dzieci w wieku od 6 miesięcy do 5 lat.

Little Bits jest dystrybuowany przez organizacje pozarządowe dostarczające rodzinom żywność oraz edukację w zakresie prawidłowego odżywiania dzieci oraz stałą ocenę ich zdrowia. To pierwszy suplement zawierający mikroelementy, wzbogacony roślinnymi składnikami odżywczymi.

 

NUTRILITE™ Little Bits™ – jednogramowa paczka proszku mikroelementowego zawierającego 15 witamin i minerałów, mieszana jest z jedzeniem dziecka. Produkt jest wzbogacony składnikami roślinnymi, jest bezwonny oraz bezsmakowy i pozwala dzieciom w wieku od 6 miesięcy do 5 lat wyrosnąć na zdrowych dorosłych.

NUTRILITE Little Bits jest dodawany do pożywienia niedożywionych dzieci raz dziennie, a badania udowodniły pozytywne efekty jego stosowania, w tym poprawę poziomu hemoglobiny oraz czynników wskazujących na obecność anemii. Ponadto, wpłynął on pozytywnie na poziom aktywności, komunikatywności oraz zainteresowania nauką u dzieci – w wieku tak wczesnym, jak 6 miesięcy.

Od 2009 roku, Little Bits pomogło poprawić kondycję zdrowotną ponad 3 tys. dzieci w Meksyku oraz Zambii. „Naszym celem jest wprowadzenie do 2016 roku suplementu Nutrilite Little Bits do całkowitej liczby 17 krajów” – powiedział prezes zarządu, Steve Van Andel. „Chcemy pomóc większej liczbie dzieci osiągnąć wiek pięciu lat i umożliwić im zdrowszy start w dorosłe życie”.

2011 – podpisano kolejne umowy i obecne firma ma 75 laboratoriów badawczych i rozwojowych działających w wielu krajach świata.

2011 – Nutrilite dostarcza suplementy dla chińskiego zespołu olimpijskiego na olimpiadę 2012.

2011 – rozpoczęcie budowy nowego zakładu granulacji wartości 42 mln $ w Buena Park w Kalifornii, który został ukończony w 2013 roku; nowe obiekty badawcze i rozwojowe, laboratoria pilotażowe oraz dwukondygnacyjny budynek biurowy zawodowych.

2011 – ogłoszono plan ekspansji produkcji na 375 mln $ dla zaspokojenia światowego popytu na produkty NUTRILITE.

2012 – obrót NUTRILITE przekracza 4 mld $ obrotu.

2011 – rusza budowa nowego zakładu produkcyjnego w Quincy w Waszyngtonie, USA. Obiekt będzie przetwarzać składniki do produktów żywieniowych sprzedawanych pod marką Nutrilite. Budowa zakładu zakończyła się pod koniec 2014 roku – łączną wartość inwestycji na budowę obiektu szacuje się na 38 mln $. W nowym zakładzie zainstalowane linie produkcyjne spełniać będą najwyższe standardy jakie są stawiane przy produkcji farmaceutyków. Z zachowaniem rygorystycznych wymagań dla wilgotności powietrza i temperatury, z dbałością o środowisko pod względem oczyszczania ścieków oraz energooszczędnych rozwiązań.

Nowy zakład przetwarza między innymi borówki, Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, oregano, miętę i pokrzywę. Nowy obiekt zastąpił obecne operacje ekstrakcji i koncentracji w Lakeview w Kalifornii.

Będzie także wspierać działalność w Trout Lake Farm w stanie Waszyngton. Koncentraty produkowane w zakładzie Quincy są wykorzystane w produktach, takich jak NUTRILITE Koncentrat z warzyw i owoców, NUTRILITE DOUBLE X ®, NUTRILITE Daily i NUTRILITE Koncentrat multimineralno- multiwitaminowy.

2013 – rusza budowa zakładu w prowincji Binh Duong, Wietnam. Wartość obiektu to 25 mln $. Poza hodowlą roślin będzie tam również centrum badawcze. Obiekt gotowy na koniec 2015r. 

W roku 2013 w mieście Ada, w stanie Michigan rozpoczęto budowę wartego 81 milionów dolarów ośrodka produkcyjnego
i magazynowego. Liczący 97 tys. metrów kwadratowych ośrodek mieści infrastrukturę służącą do produkcji preparatów witaminowych, mineralnych oraz suplementów diety marki NUTRILITE™.

 

Jest to kolejny element realizowanego przez firmę planu dynamicznego rozwoju globalnej sieci produkcyjnej.
Zakład obejmuje trzy linie do produkcji kapsułek żelowych i tabletek. Linie produkcyjne mają wystarczająco dużo przestrzeni na rozbudowę w przyszłości. Znajdować się w nim będzie ponad 100 głównych urządzeń, w tym do zginania, powlekania, kompresji, inspekcji i maszyny uszczelniające. Obiekt został wyposażony w pełni zintegrowaną linię pakującą.

 

W fabryce, która została w pełni uruchomiona w 2015 roku, rocznie produkowanych jest ponad 3 miliony tabletek oraz 1,3 miliarda kapsułek żelowych. W ośrodku tym wytwarzany jest jeden z najlepiej sprzedających się suplementów diety czyli NUTRILITE™ Witamina C Plus o przedłużonym działaniu. Także NUTRILITE™ Wapń z magnezem, NUTRILITE™ B Complex Plus, NUTRILITE™ Omega-3 Complex, NUTRILITE™ Naturalny multikaroten oraz inne produkty.

2011 – rusza budowa nowego zakładu produkcyjnego w Quincy w Waszyngtonie, USA. Obiekt będzie przetwarzać składniki do produktów żywieniowych sprzedawanych pod marką Nutrilite. Budowa zakładu zakończyła się pod koniec 2014 roku – łączną wartość inwestycji na budowę obiektu szacuje się na 38 mln $. W nowym zakładzie zainstalowane linie produkcyjne spełniać będą najwyższe standardy jakie są stawiane przy produkcji farmaceutyków. Z zachowaniem rygorystycznych wymagań dla wilgotności powietrza i temperatury, z dbałością o środowisko pod względem oczyszczania ścieków oraz energooszczędnych rozwiązań.

Nowy zakład przetwarza między innymi borówki, Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, oregano, miętę i pokrzywę. Nowy obiekt zastąpił obecne operacje ekstrakcji i koncentracji w Lakeview w Kalifornii.

Będzie także wspierać działalność w Trout Lake Farm w stanie Waszyngton. Koncentraty produkowane w zakładzie Quincy są wykorzystane w produktach, takich jak NUTRILITE Koncentrat z warzyw i owoców, NUTRILITE DOUBLE X ®, NUTRILITE Daily i NUTRILITE Koncentrat multimineralno- multiwitaminowy.

2013 – rusza budowa zakładu w prowincji Binh Duong, Wietnam. Wartość obiektu to 25 mln $. Poza hodowlą roślin będzie tam również centrum badawcze. Obiekt gotowy na koniec 2015r. 

W roku 2013 w mieście Ada, w stanie Michigan rozpoczęto budowę wartego 81 milionów dolarów ośrodka produkcyjnego
i magazynowego. Liczący 97 tys. metrów kwadratowych ośrodek mieści infrastrukturę służącą do produkcji preparatów witaminowych, mineralnych oraz suplementów diety marki NUTRILITE™.

 

Jest to kolejny element realizowanego przez firmę planu dynamicznego rozwoju globalnej sieci produkcyjnej.
Zakład obejmuje trzy linie do produkcji kapsułek żelowych i tabletek. Linie produkcyjne mają wystarczająco dużo przestrzeni na rozbudowę w przyszłości. Znajdować się w nim będzie ponad 100 głównych urządzeń, w tym do zginania, powlekania, kompresji, inspekcji i maszyny uszczelniające. Obiekt został wyposażony w pełni zintegrowaną linię pakującą.

 

W fabryce, która została w pełni uruchomiona w 2015 roku, rocznie produkowanych jest ponad 3 miliony tabletek oraz 1,3 miliarda kapsułek żelowych. W ośrodku tym wytwarzany jest jeden z najlepiej sprzedających się suplementów diety czyli NUTRILITE™ Witamina C Plus o przedłużonym działaniu. Także NUTRILITE™ Wapń z magnezem, NUTRILITE™ B Complex Plus, NUTRILITE™ Omega-3 Complex, NUTRILITE™ Naturalny multikaroten oraz inne produkty.

„W ciągu ostatnich 80 lat Nutrilite przeszło drogę od mieszczącego się w domu w Quonset w południowej Kalifornii warsztatu produkcyjnego do najlepszej w swojej klasie organizacji zajmującej się badaniami, agrobiznesem oraz wytwarzaniem suplementów diety i preparatów witaminowych” – powiedział Jim Siewertsen, Wiceprezes ds. operacji marki Nutrilite. „Nowy ośrodek zlokalizowany w stanie Michigan otwiera następny rozdział w historii firmy.”

Sprzedaż suplementów diety w 2014 roku stanowiła ok. 5,5 mld USD .

„W ciągu ostatnich 80 lat Nutrilite przeszło drogę od mieszczącego się w domu w Quonset w południowej Kalifornii warsztatu produkcyjnego do najlepszej w swojej klasie organizacji zajmującej się badaniami, agrobiznesem oraz wytwarzaniem suplementów diety i preparatów witaminowych” – powiedział Jim Siewertsen, Wiceprezes ds. operacji marki Nutrilite. „Nowy ośrodek zlokalizowany w stanie Michigan otwiera następny rozdział w historii firmy.”

Sprzedaż suplementów diety w 2014 roku stanowiła ok. 5,5 mld USD .

Z okazji swojego 80-lecia Nutrilite zbiera kolorowe odciski dłoni osób z całego świata. Za każdy odcisk dłoni firma Amway przekaże 1$ na walkę z niedożywieniem dzieci. Gromadząc w ten sposób fundusz, który posłuży światowej organizacji humanitarnej CARE do dystrybuowania suplementu NUTRILITE Little Bits™, jako elementu programu edukacyjnego rodzin w zakresie prawidłowego odżywiania dzieci oraz zapewnienia im produktów spożywczych.
1
Pierwsze pięć lat życia dziecka jest kluczowe dla jego prawidłowego rozwoju psychofizycznego. Każdego roku na całym świecie ponad 3 miliony dzieci umiera z powodu niedożywienia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, niedożywienie jest każdego roku wyjściową przyczyną śmierci – której można zapobiec – 3,1 miliona dzieci poniżej 5 roku życia.
Z okazji swojego 80-lecia Nutrilite zbiera kolorowe odciski dłoni osób z całego świata. Za każdy odcisk dłoni firma Amway przekaże 1$ na walkę z niedożywieniem dzieci. Gromadząc w ten sposób fundusz, który posłuży światowej organizacji humanitarnej CARE do dystrybuowania suplementu NUTRILITE Little Bits™, jako elementu programu edukacyjnego rodzin w zakresie prawidłowego odżywiania dzieci oraz zapewnienia im produktów spożywczych.
1
Pierwsze pięć lat życia dziecka jest kluczowe dla jego prawidłowego rozwoju psychofizycznego. Każdego roku na całym świecie ponad 3 miliony dzieci umiera z powodu niedożywienia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, niedożywienie jest każdego roku wyjściową przyczyną śmierci – której można zapobiec – 3,1 miliona dzieci poniżej 5 roku życia.

Największe w historii globalne badania nad odżywianiem i suplementacja prowadzone były i są przez firmę NUTRILITE.

W sierpniu 2014 r. wydany został The Global Phytonutrient Report oparty na badaniach przeprowadzonych przez Nutrilite Health Institute, z których wynika, że większość dorosłych, w przeważającej większości krajów świata, nie spożywa zalecanej, dziennej dawki owoców i warzyw. Raport prezentowany był w ponad 100 krajach świata. Ze względu na ogromne znaczenie badania dla odżywiania ludzi na świecie ten bezprecedensowy dokument opublikowany został w fachowym naukowym czasopiśmie naukowym British Journal of Nutrition.

 

2015 – Wellness Living Laboratory (WELL) – rozpoczęły się pierwsze w historii światowe badania związków pomiędzy nawykami żywieniowymi i trybem życia a ich wpływem na stan zdrowia psychicznego i fizycznego człowieka. W dłuższej perspektywie czasu oraz ich wpływ na proces starzenia się w zdrowiu, będą przedmiotem badań prowadzonych przez Stanford University Prevention Research Center. Proces badawczy rozpocznie się w 2015 roku i będzie kontynuowany przez co najmniej 5 lat. Na te badania przeznaczono 10 mln dolarów.

Wellness Living Laboratory ma na celu zidentyfikowanie i analizę naukową nawyków żywieniowych, stylu życia, czynników środowiskowych i ich wpływu na ogólny stan zdrowia. Dobre samopoczucie oraz na proces starzenia się w zdrowiu adekwatnie do wieku. Za całość procesu badawczego odpowiadał będzie Stanford University.

NUTRILITE jest skupiony na pomaganiu ludziom w „zamykaniu ich luk żywieniowych”, których doświadcza około 60-87%
z nas, a są spowodowane stylem życia, dostępnością pokarmów oraz innymi czynnikami. Badania Wellness Living Laboratory pozwolą nam lepiej zrozumieć jak dieta – nie ograniczając się tylko do składników żywieniowych jakimi są owoce i warzywa – może oddziaływać na zdrowie psychiczne i fizyczne oraz proces starzenie się w zdrowiu – powiedział doktor Keith Randolph, strateg technologii żywienia w Nutrilite Health Institute i współautor badań opublikowanych w British Journal of Nutrition.

Od początku istnienia firma kładzie nacisk na badania i analizy nawyków żywieniowych. To od nich zależy nasze zdrowie
i to one determinują jakość życia.

Największe w historii globalne badania nad odżywianiem i suplementacja prowadzone były i są przez firmę NUTRILITE.

W sierpniu 2014 r. wydany został The Global Phytonutrient Report oparty na badaniach przeprowadzonych przez Nutrilite Health Institute, z których wynika, że większość dorosłych, w przeważającej większości krajów świata, nie spożywa zalecanej, dziennej dawki owoców i warzyw. Raport prezentowany był w ponad 100 krajach świata. Ze względu na ogromne znaczenie badania dla odżywiania ludzi na świecie ten bezprecedensowy dokument opublikowany został w fachowym naukowym czasopiśmie naukowym British Journal of Nutrition.

 

2015 – Wellness Living Laboratory (WELL) – rozpoczęły się pierwsze w historii światowe badania związków pomiędzy nawykami żywieniowymi i trybem życia a ich wpływem na stan zdrowia psychicznego i fizycznego człowieka. W dłuższej perspektywie czasu oraz ich wpływ na proces starzenia się w zdrowiu, będą przedmiotem badań prowadzonych przez Stanford University Prevention Research Center. Proces badawczy rozpocznie się w 2015 roku i będzie kontynuowany przez co najmniej 5 lat. Na te badania przeznaczono 10 mln dolarów.

Wellness Living Laboratory ma na celu zidentyfikowanie i analizę naukową nawyków żywieniowych, stylu życia, czynników środowiskowych i ich wpływu na ogólny stan zdrowia. Dobre samopoczucie oraz na proces starzenia się w zdrowiu adekwatnie do wieku. Za całość procesu badawczego odpowiadał będzie Stanford University.

NUTRILITE jest skupiony na pomaganiu ludziom w „zamykaniu ich luk żywieniowych”, których doświadcza około 60-87%
z nas, a są spowodowane stylem życia, dostępnością pokarmów oraz innymi czynnikami. Badania Wellness Living Laboratory pozwolą nam lepiej zrozumieć jak dieta – nie ograniczając się tylko do składników żywieniowych jakimi są owoce i warzywa – może oddziaływać na zdrowie psychiczne i fizyczne oraz proces starzenie się w zdrowiu – powiedział doktor Keith Randolph, strateg technologii żywienia w Nutrilite Health Institute i współautor badań opublikowanych w British Journal of Nutrition.

Od początku istnienia firma kładzie nacisk na badania i analizy nawyków żywieniowych. To od nich zależy nasze zdrowie
i to one determinują jakość życia.

Jak przeczytałem w jednym z artykułów „Nutrilite zaczyna produkcję dwa kroki wcześniej niż inne firmy”.

Skąd takie postrzeganie?

Dbałość o środowisko 

Farmy znajdują się dziesiątki kilometrów od jakichkolwiek zanieczyszczeń. To jedyna firma na świecie, która kontroluje w 100% drogę od ziarenka, po tabletkę i wszystko co do tego jest potrzebne. Właściwie to nie od ziarenka, ale od przygotowania gleby – potwierdza to Euromonitor International.

Na farmach NUTRILITE obowiązują zasady 100% naturalności i pełnej ochrony środowiska. Zasada ta opiera się na całkowitym wykluczeniu stosowania sztucznych (chemicznych) nawozów czy pestycydów. Nawozy produkowane są naturalnie ze specjalnie wyhodowanych roślin. Farmy posiadają certyfikaty na glebę i powietrze.

Odpowiednia dbałość o glebę i jej walory można nazwać gospodarką glebową

Urozmaicone uprawy umożliwiają kontrolowanie chorób i populacji wielu szkodników, a także użyźniają glebę.

Kompost organiczny bogaty w składniki odżywcze otrzymywany jest z rozkładających się części roślin oraz z obornika zwierząt, które przy farmach są hodowane; pomaga w podnoszeniu żyzności gleby i dostarcza jej cennych substancji odżywczych. Aby zapewnić możliwość pobierania wszystkich minerałów, na farmy dostarczane są m.in. algi, które dodawane są do nawozów.

Mikroorganizmy glebowe to maleńkie stworzenia żyjące w glebie, które mają dobroczynny wpływ na jej funkcjonowanie (np. chronią korzenie przed chorobami i pomagają roślinom w pozyskiwaniu składników odżywczych).

Uprawa „zielonego nawozu” , np. koniczyny i wyki, które po wyrośnięciu są ponownie wprowadzane do gleby, aby ją użyźnić i poprawić jej strukturę.

Uprawy prowadzone są na zasadzie pięciopolówki. Nigdy rok po roku pole nie jest obsiewane czy obsadzane tymi samymi roślinami, aby nie zubażać gleby. Potem dwa lata pole stoi odłogiem, czasami pola się foliuje po to, żeby pod folią słońce wypaliło zarodki i nasiona chwastów. Pod folią słońce wytworzy temperaturę nawet do80 stopni Celsjusza i nie trzeba walczyć z chwastami inaczej niż naturalnie. Nawadnianie pól jest tylko i wyłącznie z własnych studni głębinowych lub wodą spływającą z gór czystą i krystaliczną, a jednocześnie bogatą w minerały.

Na farmach stosowane są zintegrowane metody kontroli szkodników (IPM). Program ten pozwala kontrolować zarówno owady szkodliwe, jak i dobroczynne. Regularnie sprawdzana jest obecność owadów w szklarniach i na polach, a rezultaty tych obserwacji umożliwiają monitorowanie ich ilości na danym obszarze. Informacje te, wraz z danymi ze stacji meteorologicznych, pozwalają przewidzieć mogące wystąpić w przyszłości wzmożone fale insektów i się na nie przygotować.

 

Od nasiona do tabletki cd.

Jak przeczytałem w jednym z artykułów „Nutrilite zaczyna produkcję dwa kroki wcześniej niż inne firmy”.

Skąd takie postrzeganie?

Dbałość o środowisko 

Farmy znajdują się dziesiątki kilometrów od jakichkolwiek zanieczyszczeń. To jedyna firma na świecie, która kontroluje w 100% drogę od ziarenka, po tabletkę i wszystko co do tego jest potrzebne. Właściwie to nie od ziarenka, ale od przygotowania gleby – potwierdza to Euromonitor International.

Na farmach NUTRILITE obowiązują zasady 100% naturalności i pełnej ochrony środowiska. Zasada ta opiera się na całkowitym wykluczeniu stosowania sztucznych (chemicznych) nawozów czy pestycydów. Nawozy produkowane są naturalnie ze specjalnie wyhodowanych roślin. Farmy posiadają certyfikaty na glebę i powietrze.

Odpowiednia dbałość o glebę i jej walory można nazwać gospodarką glebową

Urozmaicone uprawy umożliwiają kontrolowanie chorób i populacji wielu szkodników, a także użyźniają glebę.

Kompost organiczny bogaty w składniki odżywcze otrzymywany jest z rozkładających się części roślin oraz z obornika zwierząt, które przy farmach są hodowane; pomaga w podnoszeniu żyzności gleby i dostarcza jej cennych substancji odżywczych. Aby zapewnić możliwość pobierania wszystkich minerałów, na farmy dostarczane są m.in. algi, które dodawane są do nawozów.

Mikroorganizmy glebowe to maleńkie stworzenia żyjące w glebie, które mają dobroczynny wpływ na jej funkcjonowanie (np. chronią korzenie przed chorobami i pomagają roślinom w pozyskiwaniu składników odżywczych).

Uprawa „zielonego nawozu” , np. koniczyny i wyki, które po wyrośnięciu są ponownie wprowadzane do gleby, aby ją użyźnić i poprawić jej strukturę.

Uprawy prowadzone są na zasadzie pięciopolówki. Nigdy rok po roku pole nie jest obsiewane czy obsadzane tymi samymi roślinami, aby nie zubażać gleby. Potem dwa lata pole stoi odłogiem, czasami pola się foliuje po to, żeby pod folią słońce wypaliło zarodki i nasiona chwastów. Pod folią słońce wytworzy temperaturę nawet do80 stopni Celsjusza i nie trzeba walczyć z chwastami inaczej niż naturalnie. Nawadnianie pól jest tylko i wyłącznie z własnych studni głębinowych lub wodą spływającą z gór czystą i krystaliczną, a jednocześnie bogatą w minerały.

Na farmach stosowane są zintegrowane metody kontroli szkodników (IPM). Program ten pozwala kontrolować zarówno owady szkodliwe, jak i dobroczynne. Regularnie sprawdzana jest obecność owadów w szklarniach i na polach, a rezultaty tych obserwacji umożliwiają monitorowanie ich ilości na danym obszarze. Informacje te, wraz z danymi ze stacji meteorologicznych, pozwalają przewidzieć mogące wystąpić w przyszłości wzmożone fale insektów i się na nie przygotować.

 

Od nasiona do tabletki cd.

Kontrola insektów i obrona jest też dość nietypowa. Dżdżownice pomagają zapewnić zdrową glebę, ponieważ nieustannie ją spulchniają, przyspieszając w ten sposób proces rozkładu roślin, które są z powrotem worywane w ziemię.
Drapieżne ptaki, takie jak jastrzębie, wykorzystywane są do odstraszania innych ptaków i gryzoni mogących zaszkodzić uprawom.

 

Biedronki, które żywią się mszycami oraz mącznikami są wypuszczane na pola w celu zwalczania tych niszczących uprawy szkodników. Zielone sieciarki – jedne z najcenniejszych i najbardziej pożytecznych owadów – są również wykorzystywane na naszych polach.
Sieciarki są bardzo żarłoczne i zjadają wiele szkodliwych insektów.

Pracownicy NutriliteTM nawet wymyślili specjalne nazwy dla swoich „wojowników”. np. piraci, żołnierze.

Kontrola insektów i obrona jest też dość nietypowa. Dżdżownice pomagają zapewnić zdrową glebę, ponieważ nieustannie ją spulchniają, przyspieszając w ten sposób proces rozkładu roślin, które są z powrotem worywane w ziemię.
Drapieżne ptaki, takie jak jastrzębie, wykorzystywane są do odstraszania innych ptaków i gryzoni mogących zaszkodzić uprawom.

 

Biedronki, które żywią się mszycami oraz mącznikami są wypuszczane na pola w celu zwalczania tych niszczących uprawy szkodników. Zielone sieciarki – jedne z najcenniejszych i najbardziej pożytecznych owadów – są również wykorzystywane na naszych polach.
Sieciarki są bardzo żarłoczne i zjadają wiele szkodliwych insektów.

Pracownicy NutriliteTM nawet wymyślili specjalne nazwy dla swoich „wojowników”. np. piraci, żołnierze.

Zasilane energią słoneczną strachy na wróble emitują sygnał oszukujące ptaki, że w pobliżu znajduje się drapieżnik. Inna metoda to połyskliwa taśma (paski odbijającego światło materiału), poruszając się na wietrze i migocząc w słońcu, wywołują błyski, które odstraszają ptaki

Aby nie stosować szkodliwych chemicznych środków używane są niekonwencjonalne metody ochrony przed chwastami:

Solaryzacja gleb to technika okrywania folią nawodnionych i przygotowanych do sadzenia grządek, która w połączeniu z intensywnym słońcem wzmaga wyzwalanie w glebie ciepła, co w konsekwencji niszczy chwasty i ich nasiona, pozostawiając ją gotową do uprawy.

Pielenie ręczne przy użyciu motyki jest starym, dobrym i wciąż najczęściej stosowanym na świecie sposobem walki z chwastami.

Śródplony to metoda polegająca na sadzeniu dwóch różnych roślin dla ich wzajemnej korzyści (np. druga roślina zajmuje przestrzenie, na których mogłyby wyrosnąć chwasty. Dodatkowo może stanowić źródło pokarmu dla rośliny uprawianej w celach produkcyjnych).

Odchwaszczanie przy pomocy ognia, czyli stosowanie skoncentrowanej wiązki płomienia o temperaturze przekraczającej 1000°C w celu wypalenia chwastów, zanim zasadzone rośliny zaczną kiełkować.

Wypasanie trzody w okresach pomiędzy sadzeniem zmniejsza ilość chwastów i nawozi glebę biologicznymi substancjami odżywczymi.

Na farmach pracuje wiele maszyn. Wszystkie wyposażone są w silniki elektryczne aby nie zatruwać środowiska.

Po uprawie następuje zbiór, suszenie, mielenie, ekstrakcja, kondensacja, liofilizacja i szybkie sproszkowanie. Najważniejsze jest to, że aby nie stracić nic z wartości odżywczych jakie są w obrabianych roślinach, każda roślina obrabiana jest w innych warunkach wilgotnościowo- temperaturowych i w inny sposób. Niektóre nawet w minus 200oC. Jest to ściśle strzeżona tajemnica firmy.

 

Dodatkowo ściśle przestrzegane jest aby od momentu ścięcia do momentu aż roślina będzie sproszkowana upłynęło od pół do maksymalnie dwóch godzin. Jest to bardzo ważne ze względu na utlenianie wartości odżywczych. I to jest jedna z tajemnic jakości produktów NUTRILITETM. Kolejne to wchłanialność i aktywność produktów potwierdzona wieloma badaniami klinicznymi w wielu ośrodkach na wszystkich kontynentach.

Kilka słów o plantacjach, na których hodowane są rośliny zamykane później w kapsułkach czy tabletkach.

Zasilane energią słoneczną strachy na wróble emitują sygnał oszukujące ptaki, że w pobliżu znajduje się drapieżnik. Inna metoda to połyskliwa taśma (paski odbijającego światło materiału), poruszając się na wietrze i migocząc w słońcu, wywołują błyski, które odstraszają ptaki

Aby nie stosować szkodliwych chemicznych środków używane są niekonwencjonalne metody ochrony przed chwastami:

Solaryzacja gleb to technika okrywania folią nawodnionych i przygotowanych do sadzenia grządek, która w połączeniu z intensywnym słońcem wzmaga wyzwalanie w glebie ciepła, co w konsekwencji niszczy chwasty i ich nasiona, pozostawiając ją gotową do uprawy.

Pielenie ręczne przy użyciu motyki jest starym, dobrym i wciąż najczęściej stosowanym na świecie sposobem walki z chwastami.

Śródplony to metoda polegająca na sadzeniu dwóch różnych roślin dla ich wzajemnej korzyści (np. druga roślina zajmuje przestrzenie, na których mogłyby wyrosnąć chwasty. Dodatkowo może stanowić źródło pokarmu dla rośliny uprawianej w celach produkcyjnych).

Odchwaszczanie przy pomocy ognia, czyli stosowanie skoncentrowanej wiązki płomienia o temperaturze przekraczającej 1000°C w celu wypalenia chwastów, zanim zasadzone rośliny zaczną kiełkować.

Wypasanie trzody w okresach pomiędzy sadzeniem zmniejsza ilość chwastów i nawozi glebę biologicznymi substancjami odżywczymi.

Na farmach pracuje wiele maszyn. Wszystkie wyposażone są w silniki elektryczne aby nie zatruwać środowiska.

Po uprawie następuje zbiór, suszenie, mielenie, ekstrakcja, kondensacja, liofilizacja i szybkie sproszkowanie. Najważniejsze jest to, że aby nie stracić nic z wartości odżywczych jakie są w obrabianych roślinach, każda roślina obrabiana jest w innych warunkach wilgotnościowo- temperaturowych i w inny sposób. Niektóre nawet w minus 200oC. Jest to ściśle strzeżona tajemnica firmy.

 

Dodatkowo ściśle przestrzegane jest aby od momentu ścięcia do momentu aż roślina będzie sproszkowana upłynęło od pół do maksymalnie dwóch godzin. Jest to bardzo ważne ze względu na utlenianie wartości odżywczych. I to jest jedna z tajemnic jakości produktów NUTRILITETM. Kolejne to wchłanialność i aktywność produktów potwierdzona wieloma badaniami klinicznymi w wielu ośrodkach na wszystkich kontynentach.

Kilka słów o plantacjach, na których hodowane są rośliny zamykane później w kapsułkach czy tabletkach.

Buena Park w Kalifornii jest nie tylko centrum zarządzania firmą NutriliteTM. Jest także miejscem produkcji, przetwarzania i badań produktów. W połączeniu z ogromnym potencjałem pracujących tu naukowców, daje to prawdziwie amerykański rozmach i decyduje o skuteczności firmy. 

Buena Park firma nabyła w roku 1948. Do tego czasu funkcjonowała w Los Angeles (lata 1934-1945). Zakład zajmuje blisko 10 ha, na których produkuje się tabletki, batony, tutaj też pakuje się wszystkie produkty. To właśnie w Buena Park znajduje się słynny Ośrodek Rehnborga i biura korporacji. Zatrudnienie znalazło tutaj 816 pracowników.

Buena Park w Kalifornii jest nie tylko centrum zarządzania firmą NutriliteTM. Jest także miejscem produkcji, przetwarzania i badań produktów. W połączeniu z ogromnym potencjałem pracujących tu naukowców, daje to prawdziwie amerykański rozmach i decyduje o skuteczności firmy. 

Buena Park firma nabyła w roku 1948. Do tego czasu funkcjonowała w Los Angeles (lata 1934-1945). Zakład zajmuje blisko 10 ha, na których produkuje się tabletki, batony, tutaj też pakuje się wszystkie produkty. To właśnie w Buena Park znajduje się słynny Ośrodek Rehnborga i biura korporacji. Zatrudnienie znalazło tutaj 816 pracowników.

Metody biologicznej kontroli gleby i upraw, poparte są rzetelną wiedzą i wieloletnimi badaniami naukowców NutriliteTM. Największą ich troską jest, aby takie sposoby uprawy roślin dawały jak najlepsze efekty.

Lakeview Położony również w Południowej Kalifornii w dolinie San Jacinto. Funkcjonuje od 1954 roku. Na 255 ha uprawia się rośliny wykorzystywane do produkcji preparatów i do prac badawczych. Tutaj jest centrum Ośrodka Badań Rolniczych Carla F Rehnborga. Do głównych upraw należą lucerna, marchew, pietruszka i szpinak. Wiele innych roślin, w tym ogromną liczbę ziół z całego świata, uprawia się w celach badawczych i do opracowywania nowych produktów. W Lakeview zatrudnionych jest 254 pracowników.

To tutaj hoduje się rośliny, które później wykorzystywane są do produkcji preparatów NutriliteTM. W „zielonych” laboratoriach bada się nowe rośliny, jak również nowe metody upraw. Uczeni z Nutrilite cały czas szukają roślin, które są bogate w różnorodne składniki odżywcze.

Laboratoria te są całkowicie skomputeryzowane. Specjalny system czuwa nad tym, by w pomieszczeniach była odpowiednia wilgotność gleby i powietrza oraz by była właściwa temperatura powietrza. Jeśli którekolwiek z urządzeń przestanie działać, komputer sam wybiera numer telefonu osoby odpowiedzialnej za funkcjonowanie urządzeń, zawiadamiając o awarii.
Najnowocześniejsze urządzenia badawcze oraz systemy komputerowe stanowią kontrast wobec bardzo tradycyjnych metod uprawy roli. Laboratoria wyposażone są w urządzenia jakie używane są w NASA.

Wszystkie metody biologicznej kontroli gleby i upraw są poparte rzetelną wiedzą i wieloletnimi badaniami naukowców Nutrilite. Czuwają oni nad tym, by dzięki takim właśnie sposobom uprawy rośliny posiadały najwyższą wartość odżywczą.

Kolejnym procesem jest pokrywanie tabletek przeznaczonych do połykania powłoką, która to ułatwia. Nazywa się ona Nutrilock. Odbywa się to w urządzeniach przypominających pralkę automatyczną, gdzie delikatnie rozpyla się tę powłokę na mieszane przez cały czas tabletki. Są one na przemian pokrywane cieniutkimi warstwami powłoki, a następnie suszone. Na każdym etapie produkcji zarówno komponenty, jak i tabletki przechodzą różnorodne testy jakościowe. Jest ich około 1500.

Ostatnim etapem produkcji jest pakowanie tabletek. Służy do tego 12 w pełni automatycznych linii produkcyjnych pracujących przez 20 godzin dziennie.
NUTRILITE to szalenie ekscytujące przedsięwzięcie, dysponujące ogromnym potencjałem zarówno pod względem nowoczesnego sprzętu badawczego, jak i urządzeń do produkcji.

Ten potencjał to jednak przede wszystkim ludzie, wysokiej klasy specjaliści w różnych dziedzinach. Ich badania roślin, jak i wpływu odżywiania na nasze zdrowie, są często wykorzystywane przez innych naukowców z różnych krajów. Świadczy to o tym, że NUTRILITE nie jest zainteresowane jedynie produkcją i sprzedażą preparatów, ale także chce przyczynić się do polepszenia jakości życia ludzi na całym świecie.

W Lakeview wytwarzane są również koncentraty Nutrilite. Stanowią one sekret niezwykłości produktów spod tego znaku. Nie jest on jednak ściśle strzeżony – po prostu z zebranych roślin odparowywana jest woda oraz odciągana celuloza, która jak wiadomo, nie jest trawiona przez żołądek człowieka. Następnie rośliny są mielone na proszek.

Jednym z głównych projektów w badaniach rolniczych realizowanych obecnie przez zespól zakładów w Lakeview jest koncentrat z warzyw kapustowatych. Należą do nich warzywa, takie jak brokuły, kalafior i kapusta, wydzielające charakterystyczny zapach w czasie gotowania. Przebadano ponad 70 odmian tych warzyw pod kątem zawartych w nich związkach fitochemicznych. Wszystkie zostały poddane analizie laboratoryjnej, której celem było określenie poziomu zawartych w nich związków o nazwie izotiocyjaniny, które wykazują duże wartości odżywcze.

Cały ten proces odbywa się w ogromnym rygorze technologicznym i wręcz mikrobiologicznej czystości. Ostatnim zadaniem technologów jest wymieszanie proszków w odpowiednich proporcjach i… preparat gotowy. 
To są jednak tylko uproszczenia, zanim bowiem dojdzie do granulacji proszków w tabletki każdy etap produkcji dozorowany jest dosłownie przez lupę. Odbywa się to w 12 specjalnych, sterylnych mini laboratoriach. Na każdym etapie produkcji zarówno komponenty, jak i gotowe tabletki, przechodzą różnorodne testy jakościowe.

Metody biologicznej kontroli gleby i upraw, poparte są rzetelną wiedzą i wieloletnimi badaniami naukowców NutriliteTM. Największą ich troską jest, aby takie sposoby uprawy roślin dawały jak najlepsze efekty.

Lakeview Położony również w Południowej Kalifornii w dolinie San Jacinto. Funkcjonuje od 1954 roku. Na 255 ha uprawia się rośliny wykorzystywane do produkcji preparatów i do prac badawczych. Tutaj jest centrum Ośrodka Badań Rolniczych Carla F Rehnborga. Do głównych upraw należą lucerna, marchew, pietruszka i szpinak. Wiele innych roślin, w tym ogromną liczbę ziół z całego świata, uprawia się w celach badawczych i do opracowywania nowych produktów. W Lakeview zatrudnionych jest 254 pracowników.

To tutaj hoduje się rośliny, które później wykorzystywane są do produkcji preparatów NutriliteTM. W „zielonych” laboratoriach bada się nowe rośliny, jak również nowe metody upraw. Uczeni z Nutrilite cały czas szukają roślin, które są bogate w różnorodne składniki odżywcze.

Laboratoria te są całkowicie skomputeryzowane. Specjalny system czuwa nad tym, by w pomieszczeniach była odpowiednia wilgotność gleby i powietrza oraz by była właściwa temperatura powietrza. Jeśli którekolwiek z urządzeń przestanie działać, komputer sam wybiera numer telefonu osoby odpowiedzialnej za funkcjonowanie urządzeń, zawiadamiając o awarii.
Najnowocześniejsze urządzenia badawcze oraz systemy komputerowe stanowią kontrast wobec bardzo tradycyjnych metod uprawy roli. Laboratoria wyposażone są w urządzenia jakie używane są w NASA.

Wszystkie metody biologicznej kontroli gleby i upraw są poparte rzetelną wiedzą i wieloletnimi badaniami naukowców Nutrilite. Czuwają oni nad tym, by dzięki takim właśnie sposobom uprawy rośliny posiadały najwyższą wartość odżywczą.

Kolejnym procesem jest pokrywanie tabletek przeznaczonych do połykania powłoką, która to ułatwia. Nazywa się ona Nutrilock. Odbywa się to w urządzeniach przypominających pralkę automatyczną, gdzie delikatnie rozpyla się tę powłokę na mieszane przez cały czas tabletki. Są one na przemian pokrywane cieniutkimi warstwami powłoki, a następnie suszone. Na każdym etapie produkcji zarówno komponenty, jak i tabletki przechodzą różnorodne testy jakościowe. Jest ich około 1500.

Ostatnim etapem produkcji jest pakowanie tabletek. Służy do tego 12 w pełni automatycznych linii produkcyjnych pracujących przez 20 godzin dziennie.
NUTRILITE to szalenie ekscytujące przedsięwzięcie, dysponujące ogromnym potencjałem zarówno pod względem nowoczesnego sprzętu badawczego, jak i urządzeń do produkcji.

Ten potencjał to jednak przede wszystkim ludzie, wysokiej klasy specjaliści w różnych dziedzinach. Ich badania roślin, jak i wpływu odżywiania na nasze zdrowie, są często wykorzystywane przez innych naukowców z różnych krajów. Świadczy to o tym, że NUTRILITE nie jest zainteresowane jedynie produkcją i sprzedażą preparatów, ale także chce przyczynić się do polepszenia jakości życia ludzi na całym świecie.

W Lakeview wytwarzane są również koncentraty Nutrilite. Stanowią one sekret niezwykłości produktów spod tego znaku. Nie jest on jednak ściśle strzeżony – po prostu z zebranych roślin odparowywana jest woda oraz odciągana celuloza, która jak wiadomo, nie jest trawiona przez żołądek człowieka. Następnie rośliny są mielone na proszek.

Jednym z głównych projektów w badaniach rolniczych realizowanych obecnie przez zespól zakładów w Lakeview jest koncentrat z warzyw kapustowatych. Należą do nich warzywa, takie jak brokuły, kalafior i kapusta, wydzielające charakterystyczny zapach w czasie gotowania. Przebadano ponad 70 odmian tych warzyw pod kątem zawartych w nich związkach fitochemicznych. Wszystkie zostały poddane analizie laboratoryjnej, której celem było określenie poziomu zawartych w nich związków o nazwie izotiocyjaniny, które wykazują duże wartości odżywcze.

Cały ten proces odbywa się w ogromnym rygorze technologicznym i wręcz mikrobiologicznej czystości. Ostatnim zadaniem technologów jest wymieszanie proszków w odpowiednich proporcjach i… preparat gotowy. 
To są jednak tylko uproszczenia, zanim bowiem dojdzie do granulacji proszków w tabletki każdy etap produkcji dozorowany jest dosłownie przez lupę. Odbywa się to w 12 specjalnych, sterylnych mini laboratoriach. Na każdym etapie produkcji zarówno komponenty, jak i gotowe tabletki, przechodzą różnorodne testy jakościowe.

Celem zespołów badawczych jest odtworzenie w warunkach laboratoryjnych tego, co tworzy natura. Ponadto pracownicy zakładów starają się określić najbardziej wartościowe odmiany roślin, oraz takie sposoby ich uprawy, dzięki którym zachowany będzie optymalny poziomów zawartych w nich związków fitochemicznych. Laboratorium analityczne wyposażone jest w najnowocześniejszy sprzęt do oddzielania, identyfikowania oraz pomiaru związków fitochemicznych w surowcach pochodzenia roślinnego.

Celem zespołów badawczych jest odtworzenie w warunkach laboratoryjnych tego, co tworzy natura. Ponadto pracownicy zakładów starają się określić najbardziej wartościowe odmiany roślin, oraz takie sposoby ich uprawy, dzięki którym zachowany będzie optymalny poziomów zawartych w nich związków fitochemicznych. Laboratorium analityczne wyposażone jest w najnowocześniejszy sprzęt do oddzielania, identyfikowania oraz pomiaru związków fitochemicznych w surowcach pochodzenia roślinnego.

Z Meksyku podróżujemy dalej i zatrzymamy się na farmie w Brazylii.

Ubajara w Brazylii – to tu są tu największe plantacje firmy. Zajmują prawie 4100 ha, na których uprawia się acerolę (inaczej zwaną nagwiazdką granatolistną),mango, a także ananasy, Picão Preto, marakui, orzechy kokosowe i orzechy nerkowca.

Rośliny wytwarzają fitoskładniki jako mechanizm obronny przed szkodnikami i chorobami. Gdy rośliny są opryskiwane chemikaliami, które bronią roślin, nie muszą pracować tak ciężko, aby wytworzyć składniki odżywcze, a rezultatem jest mniej pożywny produkt. Dlatego żadnych chemikali nie stosuje się na farmie.
Posiadanie i utrzymywanie kontroli nad naszymi gospodarstwami Nutrilite zapewnia, że nasze suplementy zawierają składniki wysokiej jakości.

Z Meksyku podróżujemy dalej i zatrzymamy się na farmie w Brazylii.

Ubajara w Brazylii – to tu są tu największe plantacje firmy. Zajmują prawie 4100 ha, na których uprawia się acerolę (inaczej zwaną nagwiazdką granatolistną),mango, a także ananasy, Picão Preto, marakui, orzechy kokosowe i orzechy nerkowca.

Rośliny wytwarzają fitoskładniki jako mechanizm obronny przed szkodnikami i chorobami. Gdy rośliny są opryskiwane chemikaliami, które bronią roślin, nie muszą pracować tak ciężko, aby wytworzyć składniki odżywcze, a rezultatem jest mniej pożywny produkt. Dlatego żadnych chemikali nie stosuje się na farmie.
Posiadanie i utrzymywanie kontroli nad naszymi gospodarstwami Nutrilite zapewnia, że nasze suplementy zawierają składniki wysokiej jakości.

Acerola cherry jest jedną z najwyżej plonujących roślin witaminy C na świecie. Każda wiśnia, gdy jest dojrzała, ma 3 ½% swojej wagi stworzonej przez witaminę C. Wiśnie te zapewniają 100% zapotrzebowania Nutrilite na naturalny kwas askorbinowy stosowany w produktach Nutrilite.

 

Klimat w tej farmie jest idealny do uprawy przez cały rok. Każde wiśniowe drzewo acerola – a jest ich 138 000 – może wytworzyć 80 kilo owoców rocznie. W całym gospodarstwie przekłada się to na ponad 300 milionów kilogramów owoców produkowanych każdego roku!

Acerola cherry jest jedną z najwyżej plonujących roślin witaminy C na świecie. Każda wiśnia, gdy jest dojrzała, ma 3 ½% swojej wagi stworzonej przez witaminę C. Wiśnie te zapewniają 100% zapotrzebowania Nutrilite na naturalny kwas askorbinowy stosowany w produktach Nutrilite.

 

Klimat w tej farmie jest idealny do uprawy przez cały rok. Każde wiśniowe drzewo acerola – a jest ich 138 000 – może wytworzyć 80 kilo owoców rocznie. W całym gospodarstwie przekłada się to na ponad 300 milionów kilogramów owoców produkowanych każdego roku!

Gospodarstwo w Brazylii jest gospodarstwem mieszanym, ponieważ ma również 300 sztuk bydła. Obornik z bydła jest używany do wytwarzania kompostu, który jest specjalnie opracowany dla rodzajów upraw, które są tam uprawiane. W ciągu jednego roku zużywają średnio 20 300 ton kompostu, to tak jakby załadować 232 wagony kolejowe.

W produkcji nawozu pomagają też dżdżownice. Produkują one ciekły biochumus z dobrymi mikroorganizmami, które pomagają roślinom rosnąć.
Większość problemów związanych ze szkodnikami roślin i chorobami jest rozwiązywanych profilaktycznie, zapewniając zrównoważone organiczne składniki odżywcze w celu zapewnienia silnego, zdrowego wzrostu.

Dodatkowo program certyfikacyjny NUTRICERT zapewnia, że wszystkie gospodarstwa dostarczające materiały botaniczne Nutrilite spełniają naszą filozofię rolniczą. 
We wszystkich gospodarstwach bezpieczeństwo jest niezwykle ważne, dlatego ich standardy wykraczają poza dobre praktyki rolne (GAP). 
Wszystko jest w szczegółach, dlatego narzędzia i sprzęt rolniczy są czyszczone i dezynfekowane przed każdym użyciem, aby zapobiec rozwojowi drobnoustrojów.

 

Czy wiesz że:

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby utrzymać wartość kaloryczną posiłków bez zmian między 20 a 40 rokiem życia. W kolejnych dwóch dekadach życia (40-60 lat) należy zmniejszyć tę wartość o 5% na dekadę i następnie redukować ilość spożywanych kalorii o 10% w każdej kolejnej dekadzie życia. Należy przy tym sukcesywnie zwiększać spożycie witamin.

Kolejna farma Calipatria to też Południowa Kalifornia ale tym razem dolina Imperial. 
W NUTRILITE jest od roku 1993, zakupiono ją ze względu na znakomite warunki do hodowli alg Dunaliella. Znalazły tu miejsce również obiekty produkcyjne wytwarzające naturalny multi-karoten bardzo bogaty w pełną gamę karotenoidów.

W związku z niekonwencjonalną hodowlą alg, którym stworzono wspaniałe warunki do wzrostu, na tej farmie prowadzone były również niezależne badania naukowe, które były opublikowane w pracach „Enigmatic Microorganisms and Life in Extreme Environments”, „Chemicals from Microalgae” oraz „Halophilic Microorganisms and their Environments”

Zespół naukowców prowadzi tam ciągłe badania, a NUTRILITE uznany jest przez świat nauki jako największy specjalista od karotenoidów.

W dniach 17 – 22 lipca, 2011 w Audytorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie naukowcy dyskutowali o roli karotenoidów i ich oddziaływaniu na nasze życie, zdrowie i środowisko. Organizatorami światowego sympozjum są Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego wraz z Międzynarodowym Towarzystwem Karotenoidowym, a sponsorem tego wydarzenia była firma NUTRILITE.

Jedno z wystąpień podczas sympozjum wygłosił naukowiec reprezentujący Instytut Zdrowia NUTRILITE dr Kevin Gellenbeck, który pracuje jako starszy naukowiec w dziale zajmującym się opracowywaniem koncentratów NUTRILITE.
Gellenbeck to ekspert w dziedzinie badań i rozwoju. Jego głównym obszarem działań są suplementy diety i żywność marki NUTRILITE.

 

Gellenbeck pracuje w ośrodkach NUTRILITE w Lakeview i Calipatria w Kalifornii. Prowadzi badania w dziedzinie rolnictwa, opracowywania koncentratów roślinnych i produktów odżywczych, zajmując się jednocześnie funkcjonalną analizą takich produktów poprzez oznaczenia biologiczne, ekspresję genetyczną, analizę fitochemiczną i badania kliniczne. Dodatkowe dziedziny jego zainteresowań obejmują rolę karotenoidów w odżywianiu oraz produkty z algami i technologie ich wzrostu.

Gospodarstwo w Brazylii jest gospodarstwem mieszanym, ponieważ ma również 300 sztuk bydła. Obornik z bydła jest używany do wytwarzania kompostu, który jest specjalnie opracowany dla rodzajów upraw, które są tam uprawiane. W ciągu jednego roku zużywają średnio 20 300 ton kompostu, to tak jakby załadować 232 wagony kolejowe.

W produkcji nawozu pomagają też dżdżownice. Produkują one ciekły biochumus z dobrymi mikroorganizmami, które pomagają roślinom rosnąć.
Większość problemów związanych ze szkodnikami roślin i chorobami jest rozwiązywanych profilaktycznie, zapewniając zrównoważone organiczne składniki odżywcze w celu zapewnienia silnego, zdrowego wzrostu.

Dodatkowo program certyfikacyjny NUTRICERT zapewnia, że wszystkie gospodarstwa dostarczające materiały botaniczne Nutrilite spełniają naszą filozofię rolniczą. 
We wszystkich gospodarstwach bezpieczeństwo jest niezwykle ważne, dlatego ich standardy wykraczają poza dobre praktyki rolne (GAP). 
Wszystko jest w szczegółach, dlatego narzędzia i sprzęt rolniczy są czyszczone i dezynfekowane przed każdym użyciem, aby zapobiec rozwojowi drobnoustrojów.

 

Czy wiesz że:

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby utrzymać wartość kaloryczną posiłków bez zmian między 20 a 40 rokiem życia. W kolejnych dwóch dekadach życia (40-60 lat) należy zmniejszyć tę wartość o 5% na dekadę i następnie redukować ilość spożywanych kalorii o 10% w każdej kolejnej dekadzie życia. Należy przy tym sukcesywnie zwiększać spożycie witamin.

Kolejna farma Calipatria to też Południowa Kalifornia ale tym razem dolina Imperial. 
W NUTRILITE jest od roku 1993, zakupiono ją ze względu na znakomite warunki do hodowli alg Dunaliella. Znalazły tu miejsce również obiekty produkcyjne wytwarzające naturalny multi-karoten bardzo bogaty w pełną gamę karotenoidów.

W związku z niekonwencjonalną hodowlą alg, którym stworzono wspaniałe warunki do wzrostu, na tej farmie prowadzone były również niezależne badania naukowe, które były opublikowane w pracach „Enigmatic Microorganisms and Life in Extreme Environments”, „Chemicals from Microalgae” oraz „Halophilic Microorganisms and their Environments”

Zespół naukowców prowadzi tam ciągłe badania, a NUTRILITE uznany jest przez świat nauki jako największy specjalista od karotenoidów.

W dniach 17 – 22 lipca, 2011 w Audytorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie naukowcy dyskutowali o roli karotenoidów i ich oddziaływaniu na nasze życie, zdrowie i środowisko. Organizatorami światowego sympozjum są Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego wraz z Międzynarodowym Towarzystwem Karotenoidowym, a sponsorem tego wydarzenia była firma NUTRILITE.

Jedno z wystąpień podczas sympozjum wygłosił naukowiec reprezentujący Instytut Zdrowia NUTRILITE dr Kevin Gellenbeck, który pracuje jako starszy naukowiec w dziale zajmującym się opracowywaniem koncentratów NUTRILITE.
Gellenbeck to ekspert w dziedzinie badań i rozwoju. Jego głównym obszarem działań są suplementy diety i żywność marki NUTRILITE.

 

Gellenbeck pracuje w ośrodkach NUTRILITE w Lakeview i Calipatria w Kalifornii. Prowadzi badania w dziedzinie rolnictwa, opracowywania koncentratów roślinnych i produktów odżywczych, zajmując się jednocześnie funkcjonalną analizą takich produktów poprzez oznaczenia biologiczne, ekspresję genetyczną, analizę fitochemiczną i badania kliniczne. Dodatkowe dziedziny jego zainteresowań obejmują rolę karotenoidów w odżywianiu oraz produkty z algami i technologie ich wzrostu.

Na farmie Ubajara strączkowe rośliny okrywowe sadzi się w celu utrwalenia gleby azotem wymaganym do wzrostu roślin. 
Cała woda do nawadniania oraz wszystkie systemy wodne są ciągle testowane, skrupulatnie dokumentowane i mapowane.
Organiczne składniki odżywcze są dodawane do gleby. Kiedy dżdżownice grzebią w ziemi, korzenie roślin mogą rosnąć bardziej intensywnie. 


Rośliny strączkowe pokrywane są plastikowymi prześcieradłami. Po uschnięciu pod wpływem światła słonecznego są one wykorzystywane jako kompost.
Larwy biedronek i jętek, a także orły i sowy pomagają chronić rośliny przed owadami, ptakami i innymi szkodnikami.

Stada owiec wypasane są na polach po zebraniu plonów. 
Po 3-4 latach sadzenia i zbioru pole pozostawia się na pewien czas, aby gleba naturalnie uzupełniła płodność.

Na farmie Ubajara strączkowe rośliny okrywowe sadzi się w celu utrwalenia gleby azotem wymaganym do wzrostu roślin. 
Cała woda do nawadniania oraz wszystkie systemy wodne są ciągle testowane, skrupulatnie dokumentowane i mapowane.
Organiczne składniki odżywcze są dodawane do gleby. Kiedy dżdżownice grzebią w ziemi, korzenie roślin mogą rosnąć bardziej intensywnie. 


Rośliny strączkowe pokrywane są plastikowymi prześcieradłami. Po uschnięciu pod wpływem światła słonecznego są one wykorzystywane jako kompost.
Larwy biedronek i jętek, a także orły i sowy pomagają chronić rośliny przed owadami, ptakami i innymi szkodnikami.

Stada owiec wypasane są na polach po zebraniu plonów. 
Po 3-4 latach sadzenia i zbioru pole pozostawia się na pewien czas, aby gleba naturalnie uzupełniła płodność.

Naukowcy na farmie znają dokładny czas zbioru upraw, aby upewnić się, że składniki są najbardziej skuteczne. Dzięki czereśniom z aceroli, które zawierają ponad 150 składników odżywczych, zbiory, gdy są jeszcze zielone i niedojrzałe, zapewniają, że poziom witaminy C jest najwyższy … od 50 do 70 razy więcej niż pomarańcza!.
W rzeczywistości w gospodarstwie uprawiają ponad 80 rodzajów drzew acerola czyli 95% wszystkich znanych rodzajów – aby znaleźć najbardziej skuteczną odmianę.

Ubajara Fazenda Nutrilite do Brasil był dawniej pustym, niezagospodarowanym obszarem ziemi. Jest to obecnie latarnia produktywnej pracy, nauki oraz rozwoju zawodowego i osobistego.

Szkoła na miejscu wspierana przez Fazenda zdobyła wiele nagród, w tym najwyższe ustandaryzowane wyniki testów w stanie. Jej uczniowie zdobyli wiele nagród – w tym pierwszą nagrodę w krajowym konkursie artystycznym, w którym Prezydent Lula osobiście przyznał uczniowi nagrodę!.

Z Ameryki Południowej wracamy do Stanów.

Farma Trout Lake – stan Waszyngton – jest największym certyfikowanym gospodarstwie ekologicznym w Ameryce Północnej.
Położone u podnóża Gór Kaskadowych korzysta z lodowców górskich które doprowadzając do erozji skał powodują, że spływająca woda jest bardzo bogata w składniki mineralne. Wodą z taką ilością substancji odżywczych, wydaje się mętna.

 


Kolejnym źródłem nawodnienia jest rzeka White Salmon River.

283 hektarów (700 akrów) w Dolina Trout Lake, gdzie znajduje się gospodarstwo to ograniczony przez góry teren gdzie nie ma konwencjonalnego rolnictwa, a okoliczne góry pomagają zatrzymać wszelkie zanieczyszczenia.

Podstawowe uprawy: Blueberry, Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, oregano, mięta, pokrzywa, Valarian, białej fasoli, mniszek lekarski, melisa, Black Cohosh, i wiele innych.

Strączkowe rośliny okrywowe sadzi się w celu utrwalenia gleby azotem wymaganym do wzrostu roślin.

W Trout Lake Farm, temperatura, światło słoneczne i poziom wilgotności zmieniają się z roku na rok na różnych wysokościach i w dolinie. Pracujący tam specjaliści muszą dołożyć wielu starań, żeby pomimo tych kapryśnych, a jednocześnie idealnych warunków udało się zapewnić spójne plony wielu upraw.

Dzięki solidnemu wsparciu finansowemu, Trout Lake Farm stało się głównym producentem ziół leczniczych w Ameryce, posiadającym więcej certyfikowanych organicznych upraw pod uprawę niż jakikolwiek inny producent.

Mętna woda nie zawsze jest taka, jak się wydaje. Mętna woda w pobliżu w gospodarstwie Trout Lake West zawiera bogate w składniki mineralne składniki odżywcze, idealne do uprawy roślin przetwarzanych na składniki stosowane w witaminach i suplementach diety Nutrilite.
Pozostałości roślin tak jak w innych gospodarstwach wykorzystywane są do produkcji nawozu.

 

BYĆ ZDROWYM TO MĄDRY I ROZWAŻNY CEL:

 

Uffff… jesteśmy na mecie. Wiem, że nie było łatwo przez to wszystko przebrnąć, ale jestem pewien, że Twoja głowa jest teraz pełna pytań, wątpliwości i ciekawych wniosków.

Tu nie ma miejsca na przypadkowe działanie i potrzeba konkretnych rzeczy, żeby Twoje zdrowie nie padło po nie trafionych decyzjach. Dla Ciebie może wydawać się to głupotą i marnowaniem kasy, a ktoś chce po prostu mieć naprawdę wyjątkowe pragnienie korzystania z życia w możliwie jak największym stopniu. Takie, którego wszyscy będą mu zazdrościli, a on sam będzie odczuwał prawdziwą przyjemność prowadzenia aktywnego i satysfakcjonującego stylu życia.

Mam nadzieję, że niedługo się spotkamy, a Ty powiesz: Stanisław, dziękuję Ci, bo otworzyłeś mi oczy na coś, co jest tak oczywiste a zarazem niedostrzegalne przez większość z nas.
Chcę podziękować Ci za to, że dotarłeś aż tutaj, bo nieliczni tu docierają. Jesteś wielki i niech tak zostanie. Trzymam za Ciebie kciuki!

Naukowcy na farmie znają dokładny czas zbioru upraw, aby upewnić się, że składniki są najbardziej skuteczne. Dzięki czereśniom z aceroli, które zawierają ponad 150 składników odżywczych, zbiory, gdy są jeszcze zielone i niedojrzałe, zapewniają, że poziom witaminy C jest najwyższy … od 50 do 70 razy więcej niż pomarańcza!.
W rzeczywistości w gospodarstwie uprawiają ponad 80 rodzajów drzew acerola czyli 95% wszystkich znanych rodzajów – aby znaleźć najbardziej skuteczną odmianę.

Ubajara Fazenda Nutrilite do Brasil był dawniej pustym, niezagospodarowanym obszarem ziemi. Jest to obecnie latarnia produktywnej pracy, nauki oraz rozwoju zawodowego i osobistego.

Szkoła na miejscu wspierana przez Fazenda zdobyła wiele nagród, w tym najwyższe ustandaryzowane wyniki testów w stanie. Jej uczniowie zdobyli wiele nagród – w tym pierwszą nagrodę w krajowym konkursie artystycznym, w którym Prezydent Lula osobiście przyznał uczniowi nagrodę!.

Z Ameryki Południowej wracamy do Stanów.

Farma Trout Lake – stan Waszyngton – jest największym certyfikowanym gospodarstwie ekologicznym w Ameryce Północnej.
Położone u podnóża Gór Kaskadowych korzysta z lodowców górskich które doprowadzając do erozji skał powodują, że spływająca woda jest bardzo bogata w składniki mineralne. Wodą z taką ilością substancji odżywczych, wydaje się mętna.

 


Kolejnym źródłem nawodnienia jest rzeka White Salmon River.

283 hektarów (700 akrów) w Dolina Trout Lake, gdzie znajduje się gospodarstwo to ograniczony przez góry teren gdzie nie ma konwencjonalnego rolnictwa, a okoliczne góry pomagają zatrzymać wszelkie zanieczyszczenia.

Podstawowe uprawy: Blueberry, Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, oregano, mięta, pokrzywa, Valarian, białej fasoli, mniszek lekarski, melisa, Black Cohosh, i wiele innych.

Strączkowe rośliny okrywowe sadzi się w celu utrwalenia gleby azotem wymaganym do wzrostu roślin.

W Trout Lake Farm, temperatura, światło słoneczne i poziom wilgotności zmieniają się z roku na rok na różnych wysokościach i w dolinie. Pracujący tam specjaliści muszą dołożyć wielu starań, żeby pomimo tych kapryśnych, a jednocześnie idealnych warunków udało się zapewnić spójne plony wielu upraw.

Dzięki solidnemu wsparciu finansowemu, Trout Lake Farm stało się głównym producentem ziół leczniczych w Ameryce, posiadającym więcej certyfikowanych organicznych upraw pod uprawę niż jakikolwiek inny producent.

Mętna woda nie zawsze jest taka, jak się wydaje. Mętna woda w pobliżu w gospodarstwie Trout Lake West zawiera bogate w składniki mineralne składniki odżywcze, idealne do uprawy roślin przetwarzanych na składniki stosowane w witaminach i suplementach diety Nutrilite.
Pozostałości roślin tak jak w innych gospodarstwach wykorzystywane są do produkcji nawozu.

BYĆ ZDROWYM TO MĄDRY I ROZWAŻNY CEL:

Uffff… jesteśmy na mecie. Wiem, że nie było łatwo przez to wszystko przebrnąć, ale jestem pewien, że Twoja głowa jest teraz pełna pytań, wątpliwości i ciekawych wniosków.

Tu nie ma miejsca na przypadkowe działanie i potrzeba konkretnych rzeczy, żeby Twoje zdrowie nie padło po nie trafionych decyzjach. Dla Ciebie może wydawać się to głupotą i marnowaniem kasy, a ktoś chce po prostu mieć naprawdę wyjątkowe pragnienie korzystania z życia w możliwie jak największym stopniu. Takie, którego wszyscy będą mu zazdrościli, a on sam będzie odczuwał prawdziwą przyjemność prowadzenia aktywnego i satysfakcjonującego stylu życia.

Mam nadzieję, że niedługo się spotkamy, a Ty powiesz: Stanisław, dziękuję Ci, bo otworzyłeś mi oczy na coś, co jest tak oczywiste a zarazem niedostrzegalne przez większość z nas.
Chcę podziękować Ci za to, że dotarłeś aż tutaj, bo nieliczni tu docierają. Jesteś wielki i niech tak zostanie. Trzymam za Ciebie kciuki!

Stanisław Poluga

Cześć! Nazywam się Stanisław Poluga. Kiedy po latach zdecydowałem się na rozpoczęcie przygody z marketingiem internetowym, zrozumiałem, że tym co daje mi najwięcej satysfakcji jest pomaganie innym. W ciągu kilku miesięcy zbudowałem swoją osobistą markę, przez co, to coraz więcej poznaję nowych partnerów, którzy chcą się przyłączyć i zacząć swoją przygodę z e – marketingiem. Działam też w większym zespole, poprowadziłem pierwsze szkolenia z obsługi narzędzi Internetowych. Bardzo mnie to wciągnęło. Postanowiłem, że wszystkie swoje działania biznesowe, które budowałem przez lata w realu, przenieść i zabrać się za działalność w sieci oraz spróbuję ułatwić życie tysiącom ludzi, którzy na co dzień mają cele i problemy podobne do moich – chcą nie tylko dobrze zarabiać, ale także rozwijać się i cieszyć tym co robią.

Komentarze

komentarze

[index]
[index]
[index]
[index]