Nowoczesne zasady odżywiania; Jaką dobrać dietę dla siebie?

Wszystko co jemy ma wpływ na nasz nastrój. Dobrze dobrana dieta powinna kształtować nie tylko ciało ale przede wszystkim stan psycho-emocjonalny innymi słowy: dieta ma być dla ciała i dla duszy.

Freud twierdził, że podświadomość wpływa na nasze zachowanie. Dzisiaj biolodzy minimalizują rolę świadomości w podejmowaniu decyzji. Freud miał rację. Wolnej woli nie ma. Jesteśmy bezwolnymi maszynami biochemicznymi, a nasze prawo wyboru, wynikające z posiadania wolnej woli jest wyłącznie iluzją.

Człowiek w swoim życiu musi podejmować decyzje. Sposobów na wybór najlepszej decyzji jest wiele. Ale każdy z nas wie, że zawsze pojawia się „pierwsza myśl”, jaka w konkretnej sytuacji przychodzi do głowy. I kiedy już wiemy co robić, pojawiają się wątpliwości. Zaczynamy rozważać dodatkowe warunki, skutki, opinie środowiska i itp..

Wcześniej czy później decyzja zostaje podjęta, często inna niż wskazywała „pierwsza myśl”. Po jakimś czasie przychodzi refleksja: a co byłoby gdybym postąpił zgodnie z „pierwszą myślą”; czy byłby to najlepszy wybór. Dla naszego organizmu na pewno. „Pierwsza myśl” jest syntezą naszej indywidualności biochemicznej i jest zgodna z naszą „naturą”. Nowoczesne zasady odżywiania;

Nowoczesne zasady odżywiania; Jaką dobrać dietę dla siebie?

Wszystko co jemy ma wpływ na nasz nastrój. Dobrze dobrana dieta powinna kształtować nie tylko ciało ale przede wszystkim stan psycho-emocjonalny innymi słowy: dieta ma być dla ciała i dla duszy.

Freud twierdził, że podświadomość wpływa na nasze zachowanie. Dzisiaj biolodzy minimalizują rolę świadomości w podejmowaniu decyzji. Freud miał rację. Wolnej woli nie ma. Jesteśmy bezwolnymi maszynami biochemicznymi, a nasze prawo wyboru, wynikające z posiadania wolnej woli jest wyłącznie iluzją.

Człowiek w swoim życiu musi podejmować decyzje. Sposobów na wybór najlepszej decyzji jest wiele. Ale każdy z nas wie, że zawsze pojawia się „pierwsza myśl”, jaka w konkretnej sytuacji przychodzi do głowy. I kiedy już wiemy co robić, pojawiają się wątpliwości. Zaczynamy rozważać dodatkowe warunki, skutki, opinie środowiska i itp..

Wcześniej czy później decyzja zostaje podjęta, często inna niż wskazywała „pierwsza myśl”. Po jakimś czasie przychodzi refleksja: a co byłoby gdybym postąpił zgodnie z „pierwszą myślą”; czy byłby to najlepszy wybór. Dla naszego organizmu na pewno. „Pierwsza myśl” jest syntezą naszej indywidualności biochemicznej i jest zgodna z naszą „naturą”. Nowoczesne zasady odżywiania;

 

 

Istnieje stary dowcip o mężczyźnie zgłaszającym się do lekarza; Lekarz dla ratowania zdrowia zaleca pacjentowi rezygnację ze wszystkich prawie radości jego życia. Usłyszawszy, że powinien przestać pić, palić, kłaść się późno spać, za to dobrze się odżywiać, mężczyzna pyta: „Jeśli to zrobię czy pan doktor zagwarantuje mi, że będę żył 100 lat?”. Lekarz, patrząc mu prosto w oczy, odpowiada: ” Nie, ale gwarantuję, że będzie się pan czuł tak, jakby miał pan 100 lat!”.

Istnieje stary dowcip o mężczyźnie zgłaszającym się do lekarza; Lekarz dla ratowania zdrowia zaleca pacjentowi rezygnację ze wszystkich prawie radości jego życia. Usłyszawszy, że powinien przestać pić, palić, kłaść się późno spać, za to dobrze się odżywiać, mężczyzna pyta: „Jeśli to zrobię czy pan doktor zagwarantuje mi, że będę żył 100 lat?”. Lekarz, patrząc mu prosto w oczy, odpowiada: ” Nie, ale gwarantuję, że będzie się pan czuł tak, jakby miał pan 100 lat!”.

Rozwój technologii produkcji żywienia całkowicie zmienił nasze postrzeganie żywności. Przez smak, zapach i wygląd dokonujemy wyboru konkretnego artykułu spożywczego. Przemysł spożywczy doszedł do perfekcji w wykorzystywaniu słabości ludzkiej natury. Do posiłków lub artykułów spożywczych dokładane są gadżety, które mają nas skłonić do podjęcia decyzji o konkretnym zakupie. Koncerny spożywcze w mediach kształtują nasze poglądy na temat potrzeb żywieniowych człowieka. Dziś można stwierdzić: to co nam najbardziej smakuje, najbardziej nam szkodzi.

W latach sześćdziesiątych minionego wieku popularność w świecie medycyny zdobywała genetotrofia; nauka o indywidualności biochemicznej. W ramach badań w zakresie genetotrofii opublikowano następujące twierdzenie: tylko człowiek komplementarnie odżywiony jest w stanie dobrze rozpoznać swoje potrzeby. Oznacza to, iż dobrze (komplementarnie) odżywiony człowiek potrafi się najlepiej żywić, czyli wybiera pokarmy instynktownie, a to co je najbardziej mu smakuje.

Dziś niestety sytuacja jest tragiczna, czego dowodem jest rosnąca ilość chorób dieto-zależnych. Przemysł spożywczy za pomocą nowoczesnej chemii potrafi z drobiu zrobić szynkę, a z białka roślinnego i resztek mięsnych wyczarować pasztety, parówki, salcesony, kiełbasy. Smutną prawdą jest fakt iż, to co dziś ci najbardziej smakuje, najbardziej ci szkodzi!

Rozwój technologii produkcji żywienia całkowicie zmienił nasze postrzeganie żywności. Przez smak, zapach i wygląd dokonujemy wyboru konkretnego artykułu spożywczego. Przemysł spożywczy doszedł do perfekcji w wykorzystywaniu słabości ludzkiej natury. Do posiłków lub artykułów spożywczych dokładane są gadżety, które mają nas skłonić do podjęcia decyzji o konkretnym zakupie. Koncerny spożywcze w mediach kształtują nasze poglądy na temat potrzeb żywieniowych człowieka. Dziś można stwierdzić: to co nam najbardziej smakuje, najbardziej nam szkodzi.

W latach sześćdziesiątych minionego wieku popularność w świecie medycyny zdobywała genetotrofia; nauka o indywidualności biochemicznej. W ramach badań w zakresie genetotrofii opublikowano następujące twierdzenie: tylko człowiek komplementarnie odżywiony jest w stanie dobrze rozpoznać swoje potrzeby. Oznacza to, iż dobrze (komplementarnie) odżywiony człowiek potrafi się najlepiej żywić, czyli wybiera pokarmy instynktownie, a to co je najbardziej mu smakuje.

Dziś niestety sytuacja jest tragiczna, czego dowodem jest rosnąca ilość chorób dieto-zależnych. Przemysł spożywczy za pomocą nowoczesnej chemii potrafi z drobiu zrobić szynkę, a z białka roślinnego i resztek mięsnych wyczarować pasztety, parówki, salcesony, kiełbasy. Smutną prawdą jest fakt iż, to co dziś ci najbardziej smakuje, najbardziej ci szkodzi!

Nowoczesne zasady odżywiania

Większość dietetyków

układają programy żywieniowe według określonych reguł. Choć często trudno jest określić ile białka zwierzęcego jest w szynce, lub ile węglowodanów w chlebie. Zakładam, że dietetyk poinformował pacjenta o możliwych pomysłach rodzących się w głowach technologów produkcji artykułów spożywczych. Każdą dietę należy traktować instrumentalnie. Po uzyskaniu założonych efektów należy z zaleconej diety zrezygnować. Wówczas należy pożywienie wybierać instynktownie. Tylko najlepsi dietetycy uczą jak stać się własnym dietetykiem, czyli co zrobić, żeby wybierać pożywienie według potrzeb naszego organizmu. Nowoczesne zasady odżywiania;

Większość dietetyków

układają programy żywieniowe według określonych reguł. Choć często trudno jest określić ile białka zwierzęcego jest w szynce, lub ile węglowodanów w chlebie. Zakładam, że dietetyk poinformował pacjenta o możliwych pomysłach rodzących się w głowach technologów produkcji artykułów spożywczych. Każdą dietę należy traktować instrumentalnie. Po uzyskaniu założonych efektów należy z zaleconej diety zrezygnować. Wówczas należy pożywienie wybierać instynktownie. Tylko najlepsi dietetycy uczą jak stać się własnym dietetykiem, czyli co zrobić, żeby wybierać pożywienie według potrzeb naszego organizmu. Nowoczesne zasady odżywiania;

Wielu pasjonatów dietetyki potrafi wykorzystać żywienie jak lekarstwo lub terapie leczniczą. Ta umiejętność wymaga gruntownej znajomości wielu dziedzin medycyny i graniczy ze sztuką. Najgorsze diety to diety eliminacyjne, które wykluczają z pożywienia całe grupy pokarmów (a nasz organizm nadal potrzebuje tych samych składników budulcowych). Są one stosowane bez nadzoru lekarskiego i w długim czasie mogą powodować bardzo poważne zaburzenia metaboliczne. W rankingu najgorszych w skutkach zdrowotnych na pierwszym miejscu lokuje się dieta białkowa, na drugim dieta zgodna z grupą krwi, na trzecim wegańska.

Dieta białkowa

Dieta białkowa jest najniżej energetyczna w stosunku do ilości spożytego pokarmu. Najwięcej szkód robi w środowisku jelitowym, układzie immunologicznym, nerwowym, kostno-stawowym i w równowadze psycho-emocjonalnej.

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi była opracowywana w latach 60 minionego wieku, a od tego czasu całkowicie zmieniło się nasze środowisko, styl życia i żywienia.

Dieta wegańska

Dieta wegańska jest najbardziej rygorystyczna jakościowo. Skutkiem tego jest konieczność stosowania ciągłej suplementacji witaminowo-mineralnej, przede wszystkim witaminami grupy B, a w szczególności B12.

Właściwie zbilansowana dieta

Każdy sposób żywienia powoduje w organizmie człowieka jakiś skutek. Z pożywieniem dostarczamy energii i składników koniecznych dla utrzymania właściwego zdrowia. Energię uzyskujemy z cukrów i tłuszczy. Białko dostarcza aminokwasy do budowy organizmu. Z aminokwasów powstają również neuroprzekaźniki, elementy niezbędne dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego i dobrego stanu psychiki. Reszta diety powinna dostarczyć codziennie ponad siedemdziesiąt składników chemicznych, których nasz organizm sam nie wytworzy.

Dieta indywidualna, a nowoczesne zasady odżywiania

Właściwie ułożona dieta powinna uwzględniać indywidualne potrzeby Pacjenta na zawartość energetyczną i całe bogactwo minerałów, witamin oraz składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W ten sposób dietą kształtujemy środowisko w organizmie i jakość poszczególnych struktur fizycznych i psychicznych.

Nowoczesne zasady odzywiania

Efekty niewłaściwej diety

Stosowanie jakiejkolwiek diety przynosi w czasie zawsze dwa efekty. Pierwszy jest prawie zawsze dobry, to jest efekt higieniczny, następuje już po pierwszych tygodniach stosowania diety. Drugi, efekt metaboliczny następuje po roku lub dwóch. Ten drugi często okazuje się co najmniej niepokojący, choć czasem trafiają się szczęśliwcy, dla których wskazana dieta była ułożona przez doświadczonego dietetyka. Niestety w większości przypadków skutki długoterminowe stosowania diet zalecanych są złe (np. efekt jojo, z problemy dermatologiczne, problemy gastryczne).

Skorzystaj z pomocy specjalisty

Zawsze należy konsultować się ze specjalistą, który określi potrzeby Pacjenta i wskaże indywidualny sposób żywienia i właściwą aktywność fizyczną. Szczególnie jest to ważne, kiedy występują ciągłe i wieloletnie problemy ze zdrowiem. W dzisiejszych czasach znalezienie odpowiedniej diety jest bardzo trudne.

Zalecane w mediach diety na jakiś problem zdrowotny są proste i przyjemne w stosowaniu, a przez to stają się popularne. Niestety prawie zawsze są to diety eliminacyjne wyłączające z jadłospisu większość składników. Aby nabrać atrakcyjności w oczach potencjalnego Pacjenta diecie nadaje się albo atrakcyjną nazwę, albo podpiera się autorytetem doktorskim.

Należy zawsze pamiętać, że tylko specjalista może zalecić dietę eliminacyjną indywidualnie przystosowaną dla danego Pacjenta i na bieżąco konsultowaną. Doświadczony specjalista potrafi wykorzystać dietę eliminacyjną ją jako jeden z instrumentów terapii lub profilaktyki, a nie jako sposób życia na długie lata.

Nowoczesne zasady odżywiania,

zalecałbym zbadać Swój organizm, szczególnie osobom, które chcą w sposób świadomy uniknąć w przyszłości problemów ze zdrowiem, wszystkim, jak jest odżywiony i co jest dla niego indywidualnością biochemiczną, dzięki takiemu badaniu, będziesz miał precyzyjnie dobraną indywidualną dietę, a co za tym idzie, będziesz wiedział dokładnie jakie pożywienie wybierać tak, abyś wyszedł z problemów chorobowych dzisiaj lub ich na przyszłość uniknąć. Jest to najtańszy i  najskuteczniejszy sposób wyeliminowania Twoich problemów zdrowotnych. nowoczesne zasady odżywiania.

Nowoczesne zasady odzywiania

Nowoczesne zasady odzywiania

Wielu pasjonatów dietetyki potrafi wykorzystać żywienie jak lekarstwo lub terapie leczniczą. Ta umiejętność wymaga gruntownej znajomości wielu dziedzin medycyny i graniczy ze sztuką. Najgorsze diety to diety eliminacyjne, które wykluczają z pożywienia całe grupy pokarmów (a nasz organizm nadal potrzebuje tych samych składników budulcowych). Są one stosowane bez nadzoru lekarskiego i w długim czasie mogą powodować bardzo poważne zaburzenia metaboliczne. W rankingu najgorszych w skutkach zdrowotnych na pierwszym miejscu lokuje się dieta białkowa, na drugim dieta zgodna z grupą krwi, na trzecim wegańska.

Dieta białkowa

Dieta białkowa jest najniżej energetyczna w stosunku do ilości spożytego pokarmu. Najwięcej szkód robi w środowisku jelitowym, układzie immunologicznym, nerwowym, kostno-stawowym i w równowadze psycho-emocjonalnej.

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi była opracowywana w latach 60 minionego wieku, a od tego czasu całkowicie zmieniło się nasze środowisko, styl życia i żywienia.

Dieta wegańska

Dieta wegańska jest najbardziej rygorystyczna jakościowo. Skutkiem tego jest konieczność stosowania ciągłej suplementacji witaminowo-mineralnej, przede wszystkim witaminami grupy B, a w szczególności B12.

Właściwie zbilansowana dieta

Każdy sposób żywienia powoduje w organizmie człowieka jakiś skutek. Z pożywieniem dostarczamy energii i składników koniecznych dla utrzymania właściwego zdrowia. Energię uzyskujemy z cukrów i tłuszczy. Białko dostarcza aminokwasy do budowy organizmu. Z aminokwasów powstają również neuroprzekaźniki, elementy niezbędne dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego i dobrego stanu psychiki. Reszta diety powinna dostarczyć codziennie ponad siedemdziesiąt składników chemicznych, których nasz organizm sam nie wytworzy.

Dieta indywidualna, a nowoczesne zasady odżywiania

Właściwie ułożona dieta powinna uwzględniać indywidualne potrzeby Pacjenta na zawartość energetyczną i całe bogactwo minerałów, witamin oraz składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W ten sposób dietą kształtujemy środowisko w organizmie i jakość poszczególnych struktur fizycznych i psychicznych.

Nowoczesne zasady odzywiania

Efekty niewłaściwej diety

Stosowanie jakiejkolwiek diety przynosi w czasie zawsze dwa efekty. Pierwszy jest prawie zawsze dobry, to jest efekt higieniczny, następuje już po pierwszych tygodniach stosowania diety. Drugi, efekt metaboliczny następuje po roku lub dwóch. Ten drugi często okazuje się co najmniej niepokojący, choć czasem trafiają się szczęśliwcy, dla których wskazana dieta była ułożona przez doświadczonego dietetyka. Niestety w większości przypadków skutki długoterminowe stosowania diet zalecanych są złe (np. efekt jojo, z problemy dermatologiczne, problemy gastryczne).

Skorzystaj z pomocy specjalisty

Zawsze należy konsultować się ze specjalistą, który określi potrzeby Pacjenta i wskaże indywidualny sposób żywienia i właściwą aktywność fizyczną. Szczególnie jest to ważne, kiedy występują ciągłe i wieloletnie problemy ze zdrowiem. W dzisiejszych czasach znalezienie odpowiedniej diety jest bardzo trudne.

Zalecane w mediach diety na jakiś problem zdrowotny są proste i przyjemne w stosowaniu, a przez to stają się popularne. Niestety prawie zawsze są to diety eliminacyjne wyłączające z jadłospisu większość składników. Aby nabrać atrakcyjności w oczach potencjalnego Pacjenta diecie nadaje się albo atrakcyjną nazwę, albo podpiera się autorytetem doktorskim.

Należy zawsze pamiętać, że tylko specjalista może zalecić dietę eliminacyjną indywidualnie przystosowaną dla danego Pacjenta i na bieżąco konsultowaną. Doświadczony specjalista potrafi wykorzystać dietę eliminacyjną ją jako jeden z instrumentów terapii lub profilaktyki, a nie jako sposób życia na długie lata.

Nowoczesne zasady odżywiania,

zalecałbym zbadać Swój organizm, szczególnie osobom, które chcą w sposób świadomy uniknąć w przyszłości problemów ze zdrowiem, wszystkim, jak jest odżywiony i co jest dla niego indywidualnością biochemiczną, dzięki takiemu badaniu, będziesz miał precyzyjnie dobraną indywidualną dietę, a co za tym idzie, będziesz wiedział dokładnie jakie pożywienie wybierać tak, abyś wyszedł z problemów chorobowych dzisiaj lub ich na przyszłość uniknąć. Jest to najtańszy i  najskuteczniejszy sposób wyeliminowania Twoich problemów zdrowotnych. nowoczesne zasady odżywiania.

Nowoczesne zasady odzywiania

Nowoczesne zasady odzywiania

 

Tymczasem 🙂  Życzę dużo zdrowia.

Nowoczesne zasady odzywiania

 

 

 

Inne ciekawe wpisy:

 

  1. Suplementy diety. Dlaczego skutek zażywania jest słabo odczuwalny?
  2. Bezpieczne odchudzanie: Odkryj swój własny klucz do utraty wagi
  3. Suplementy witaminowe – Niekoniecznie muszą oznaczać zdrowie!
  4.  Kompleks witamin – Dlaczego suplementy mają sens w ogóle?
  5.  Mangan preparaty – Jak zapobiegać a nawet przewidywać kontuzje!

PPS: Wiesz, że jestem olbrzymie wdzięczny za każdy komentarz,
każdą łapkę w górę, a na widok udostępnienia
to już w ogóle szaleję z radości?
Wiesz, prawda? 🙂

 

Tymczasem 🙂  Życzę dużo zdrowia.

Nowoczesne zasady odzywiania

 

 

 

Inne ciekawe wpisy:

 

  1. Suplementy diety. Dlaczego skutek zażywania jest słabo odczuwalny?
  2. Bezpieczne odchudzanie: Odkryj swój własny klucz do utraty wagi
  3. Suplementy witaminowe – Niekoniecznie muszą oznaczać zdrowie!
  4.  Kompleks witamin – Dlaczego suplementy mają sens w ogóle?
  5.  Mangan preparaty – Jak zapobiegać a nawet przewidywać kontuzje!

PPS: Wiesz, że jestem olbrzymie wdzięczny za każdy komentarz,
każdą łapkę w górę, a na widok udostępnienia
to już w ogóle szaleję z radości?
Wiesz, prawda? 🙂

Stanisław Poluga

Cześć! Nazywam się Stanisław Poluga. Kiedy po latach zdecydowałem się na rozpoczęcie przygody z marketingiem internetowym, zrozumiałem, że tym co daje mi najwięcej satysfakcji jest pomaganie innym. W ciągu kilku miesięcy zbudowałem swoją osobistą markę, przez co, to coraz więcej poznaję nowych partnerów, którzy chcą się przyłączyć i zacząć swoją przygodę z e – marketingiem. Działam też w większym zespole, poprowadziłem pierwsze szkolenia z obsługi narzędzi Internetowych. Bardzo mnie to wciągnęło. Postanowiłem, że wszystkie swoje działania biznesowe, które budowałem przez lata w realu, przenieść i zabrać się za działalność w sieci oraz spróbuję ułatwić życie tysiącom ludzi, którzy na co dzień mają cele i problemy podobne do moich – chcą nie tylko dobrze zarabiać, ale także rozwijać się i cieszyć tym co robią.

Komentarze

komentarze

[index]
[index]
[index]
[index]